Έκθεση με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) λειτουργεί στον Πολυχώρο του Υπουργείου Ανάπτυξης (Λ. Μεσογείων 119, Αθήνα, ισόγειο). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου 2005 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 9.00 έως 15.00. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσίασης του έργου και των δράσεων των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες εκθέσεις του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών).
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης γίνονται επιδείξεις προϊόντων λογισμικού του Ινστιτούτου καθώς και υπηρεσιών που προσφέρει στους τομείς της Γλωσσικής Τεχνολογίας, της Γλωσσικής Εκπαίδευσης, του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Υπολογιστές είναι στη διάθεση των επισκεπτών, και το ειδικευμένο προσωπικό του ΙΕΛ επιδεικνύει τα καινοτόμα προγράμματα του Ινστιτούτου και ενημερώνει για τις διαθέσιμες υπηρεσίες και τεχνολογίες.
Σε ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι 'το ΙΕΛ έχει υιοθετήσει ένα σύγχρονο πρότυπο λειτουργίας, συνδυάζοντας τη βασική έρευνα με την ανάπτυξη και τη δημιουργία αντίστοιχων προϊόντων. Προσφέρει τη νέα γνώση στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή χρηστικών δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών ταυτόχρονα με σύγχρονες και ενδιαφέρουσες εφαρμογές. Δίνει, δηλαδή, στη θεωρία και την έρευνα βιομηχανικό αξιοποιήσιμο προσανατολισμό'.
Ο κ. Σιούφας παρουσίασε τους τρεις κύριους άξονες των πολιτικών του υπουργείου για τη γλωσσική τεχνολογία: α) Υποβοήθηση για τη δημιουργία ομάδας επιστημόνων, που εργάζονται ερευνητικά σε θέματα γλώσσας και φωνής, β) Ενθάρρυνση της συμμετοχής ελληνικών εργαστηρίων σε προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γ) Δημιουργία Εθνικών Προγραμμάτων από τη ΓΓΕΤ χρηματοδοτούμενων από τους προϋπολογισμούς των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν, κατόπιν ραντεβού, εκπαιδευτικές επισκέψεις ομάδων μαθητών, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες, που στοχεύουν στην εξοικείωση με την ερευνητική εργασία που 'κρύβεται' πίσω από τα προϊόντα και τις τεχνολογίες του ΙΕΛ. Οι ερευνητές θα αναλαμβάνουν από μία ομάδα παιδιών και θα τα βάζουν στο κλίμα του ενθουσιασμού της σύλληψης της ιδέας, στο στήσιμο ενός ερευνητικού σχεδίου εργασίας, στο μόχθο της ερευνητικής εργασίας (που μπορεί να είναι άχαρη και επαναλαμβανόμενη σε μία πρώτη φάση και δημιουργική και συγκλονιστική σε μία άλλη), στον έλεγχο των αποτελεσμάτων, στο σχεδιασμό της τελικής εφαρμογής, στην ομαδική εργασία για ολοκληρωμένα αποτελέσματα, στην δημοσιοποίηση της καινοτομίας και στη χαρά της επίτευξης του στόχου που αποτελεί το κίνητρο για ένα ακόμα ξεκίνημα του κύκλου της έρευνας.