Ανοιχτή συνάντηση πολιτών και ειδικών με θέμα τον Εγκέφαλο και τη Νόηση

20.10.2005

Ανοιχτή συνάντηση πολιτών και ειδικών με θέμα τον Εγκέφαλο και τη Νόηση πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2005. Μια ομάδα 14 πολιτών θα έλθει 'ενώπιος ενωπίω' με ένα πάνελ Ελλήνων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων από επιστημονικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, ζητώντας απαντήσεις σε σημαντικά θέματα στο πεδίο των επιστημών του εγκεφάλου και της νόησης.

H ομάδα των 14 πολιτών συμμετέχει μαζί με αντίστοιχες ομάδες από άλλες 8 ευρωπαϊκές χώρες στο ευρωπαϊκό έργο 'Διάλογος Πολιτών για τις Επιστήμες του Εγκεφάλου και της Νόησης' (Μeeting of Minds), που σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια της Ευρώπης να εμπλέξει δημιουργικά την κοινωνία και τους επίσημους φορείς σε διάλογο για τα θέματα που εγείρει η έρευνα του εγκεφάλου και τα αποτελέσματά της.

Οι νευροεπιστήμες του εγκεφάλου, οι οποίες έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργίες όπως η νόσος Αλτζχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη και το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ADHD), αποτελούν ένα ερευνητικό πεδίο που εξελίσσεται ταχύτατα και τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συνδεθεί με μεγάλες ανακαλύψεις και τεχνολογική πρόοδο.

Μέσα από αυτές τις εξελίξεις προκύπτουν σημαντικά ζητήματα με ενδεχόμενες κοινωνικές, νομικές και ηθικές συνέπειες, όπως: τεχνητή 'ενίσχυση' των δυνατοτήτων του εγκεφάλου, ο ορισμός της προσωπικής ταυτότητας, η πιθανότητα 'παθολογικοποίησης' της καθημερινής ζωής, η ελεύθερη βούληση, η ιδιωτική ζωή και οι προσωπικές ελευθερίες, και βεβαίως η ηθική και η δεοντολογία της έρευνας. Πρόκειται για θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες και απαιτούν την εμπλοκή της κοινωνίας σε δημόσιο διάλογο.

Ο διάλογος πολιτών και ειδικών περιστρέφεται γύρω από 6 άξονες προβληματισμού: 1) Κανονιστικό πλαίσιο και έλεγχος, 2) 'Κανονικότητα' και ποικιλομορφία, 3) Δημόσια πληροφόρηση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, 4) ’σκηση πιέσεων από οικονομικά συμφέροντα, 5) Ίση πρόσβαση στη θεραπεία και 6) Ελευθερία επιλογής.

Τα θέματα αυτά αποφασίστηκαν από κοινού με τις υπόλοιπες οκτώ Ομάδες Πολιτών, από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης, σε συνάντηση διαλόγου που πραγματοποιήθηκε 3-5 Ιουνίου 2005 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 'Διάλογος Πολιτών για τις Επιστήμες του Εγκεφάλου και της Νόησης'.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Οκτωβρίου, οι πολίτες θα έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους σε εθνικό επίπεδο και θα έχουν διαμορφώσει ένα Εθνικό Σχέδιο Αξιολόγησης. Τα εθνικά αποτελέσματα από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο θα παρουσιαστούν στη Δεύτερη Ευρωπαϊκή Συνάντηση Διαλόγου Πολιτών, που θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Ιανουαρίου 2006, και θα συντεθούν σε ένα συνολικό ευρωπαϊκό κείμενο και συστάσεις, που θα απευθυνθούν προς τους αρμόδιους φορείς.

Στο έργο 'Διάλογος Πολιτών για τις Επιστήμες του Εγκεφάλου και της Νόησης', που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν οι ακόλουθοι φορείς: King Baudouin Foundation (συντονιστής του έργου), Πανεπιστήμιο του Westminster, Flemish Institute for Science and Technology Assessment, Danish Board of Technology, Cit? des Sciences et de l’Industrie, Stiftung Deutsches Hygiene-Museum, Fondazione IDIS - Citt? della Scienza, Rathenau Instituut, Science Museum, Πανεπιστήμιο του Debrecen, Ίδρυμα Ευγενίδου, Πανεπιστήμιο της Li?ge.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάλογο για τις νευροεπιστήμες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, μέσω του ειδικού δικτυακού τόπου: www.meetingmindseurope.org.