Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΠΑΒΕΤ 2005

24.08.2005

Τη νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ 2005), με καταληκτική ημερομηνία την 7η Οκτωβρίου 2005, ανακοίνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ) και ο συνολικός προϋπολογισμός του υπολογίζεται περίπου σε 28 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και των δραστηριοτήτων ανάπτυξης προανταγωνιστικού τύπου της χώρας. Η βιομηχανική έρευνα αφορά την απόκτηση νέων γνώσεων για τη βελτίωση υφιστάμενων ή την ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεθόδων ή υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες ανάπτυξης σε προανταγωνιστικό στάδιο αφορούν την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της βιομηχανικής έρευνας με συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, πρωτότυπα για πιλοτική χρήση και έργα αρχικής επίδειξης για μη εμπορικούς σκοπούς.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ελληνικές επιχειρήσεις με ήδη ανεπτυγμένη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα στους ακόλουθους τομείς: τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, περιβάλλον, ενέργεια, ηλεκτρονικά, ιατρική τεχνολογία, φαρμακευτική, βιοτεχνολογία, χημικές διεργασίες, υλικά, ρομποτική και αυτοματισμός, μηχανολογία, γεωργική βιομηχανία, ιχθυοκαλλιέργειες, τρόφιμα και ποτά, κατασκευές.

Τα έργα, με διάρκεια από 12 έως 18 μήνες, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007. Η υποβολή των προτάσεων μπορεί να γίνει από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις από κοινού. Ωστόσο δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση περισσοτέρων από δύο προτάσεων ανά εταιρεία. Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες για προσωπικό, επιστημονικά όργανα και εξοπλισμό, υπεργολαβίες, αναλώσιμα υλικά και έξοδα λειτουργίας που στηρίζουν άμεσα και αποκλειστικά την ερευνητική δραστηριότητα.

Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπές εμπειρογνωμόνων που θα ορίσει η ΓΓΕΤ, με κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αξιοπιστία της επιχείρησης, την τεχνολογική, παραγωγική και εμπορική σπουδαιότητα του έργου σε σχέση με το κόστος του, τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, κ.λπ.

Η πρωτοβουλία αναμένεται να αναδείξει το ρόλο της έρευνας στο στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, να προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία σε παραδοσιακούς βιομηχανικούς κλάδους, καθώς και να ενισχύσει την παραγωγικότητα και το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων
Δρ Δ. Πουτούκης
Τηλ.: 210 7458136
E-mail: dpoutoukis@gsrt.gr