Ο καθηγητής Φώτης Καφάτος στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

27.07.2005

Τα ονόματα των 22 διακεκριμένων επιστημόνων που θα απαρτίζουν το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίστηκε ο Lord Patten of Barnes, Πρύτανης των Πανεπιστημίων Oxford και Newcastle-upon-Tyne, ενώ μέλος είναι και ο Έλληνας καθηγητής Βιολογίας Φ. Καφάτος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη χρηματοδότηση της βασικής έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Επιστημονικό Συμβούλιο, ως ανεξάρτητο σώμα, θα καθορίζει την επιστημονική στρατηγική του ERC και θα διασφαλίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τα πρότυπα της επιστημονικής αριστείας.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι, μεταξύ άλλων, και ο καθηγητής Φώτης Καφάτος. Ο καθ. Καφάτος γεννήθηκε στην Κρήτη, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cornell και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Harvard, όπου εργάστηκε, ως ο νεώτερος καθηγητής, από το 1969 έως το 1994. Παράλληλα ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1972-1982), ιδρυτής και διευθυντής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (1982-1993) και καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης (1982 έως σήμερα). Την περίοδο 1993-2005 ο Φ. Καφάτος εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας.

Ο καθ. Καφάτος ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εισήγαγαν τη μοριακή βιολογία στη μελέτη της ανάπτυξης. Έχει ασχοληθεί με τη σύνθεση DNA, την κλωνοποίηση, τον καθορισμό αλληλουχίας (για Β-σφαιρίνη), το dot-blot (κουκίδα-στύπωμα) και την ανάλυση των οικογενειών γονιδίων στην ανάπτυξη και εξέλιξη (χοριακή οικογένεια γονιδίων).

Σήμερα κατέχει την έδρα 'Insect Immunogenetics' στο Πανεπιστήμιο Imperial College. Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την έρευνα για την ελονοσία, με έμφαση στο γονιδίωμα των κουνουπιών και την ανοσία των ανωφελών στα παράσιτα. Ασχολείται επίσης ενεργά με την προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής εκπαίδευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο καθ. Καφάτος συμμετέχει σε συμβουλευτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών κέντρων και οργανισμών και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στα: US National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, Academia Europea, Pontifical Academy of Sciences, French Academy of Sciences, Royal Society of London.

Aλλα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι η Αυστριακή Helga Nowotny, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα (EURAB), ο Ελβετός Rolf Zinkernagel, καθηγητής ανοσολογίας που έχει διακριθεί με το Βραβείο Νόμπελ, και ο Michal Kleiber, Πολωνός Υπουργός για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.