Η Ελλάδα καινοτομεί πανευρωπαϊκά στον τομέα της πληροφορικής

20.01.2005

Ο Κλαδικός Πίνακας Καινοτομίας (Sectoral Innovation Scoreboard - SIS) αποτελεί την πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προσπάθειά της να εντοπίσει τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στην ΕΕ και να προσδιορίσει τους παράγοντες που ευνοούν ή εμποδίζουν την καινοτομία στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIS, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής καταλαμβάνουν πανευρωπαϊκά τη πρώτη θέση όσον αφορά ειδικά την καινοτομία στον εν λόγω τομέα. Αντίθετα όμως, στο γενικό πίνακα η Ελλάδα εμφανίζεται μαζί με την Ιταλία να είναι συνολικά από τις λιγότερο καινοτόμες χώρες στην ΕΕ, με το Βέλγιο και την Φινλανδία να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις.

Οι δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη του SIS σχετίζονται με διάφορα στατιστικά στοιχεία, όπως το ποσοστό των επιχειρήσεων που παράγουν πατέντες ή που καινοτομούν στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους λειτουργιών, τα ποσά που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη ως ποσοστό του κύκλου εργασιών τους, ο αριθμός των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών, κ.λπ.

Προκειμένου να συντάξουν τον SIS, οι ερευνητές έπρεπε να εντοπίσουν 15 δείκτες που σχετίζονταν με την καινοτομία και θα ήταν συμβατοί με τη εθνική νομοθεσία κάθε κράτους περί εμπιστευτικότητας των στοιχείων. Αυτό όμως ήταν ακατόρθωτο για ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών κλάδων, με αποτέλεσμα ο SIS στη τελική μορφή του να περιλαμβάνει 10 βιομηχανικούς τομείς και τέσσερις κλάδους παροχής υπηρεσιών από δώδεκα παλαιά κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Νορβηγίας.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από προγενέστερες έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία, τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), ο SIS αποκαλύπτει ότι οι τομείς των χημικών προϊόντων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι από τους πλέον καινοτόμους στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αντιθέτως, οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ως οι οργανισμοί με τη λιγότερη καινοτομία στη Γηραιά Ήπειρο.

Επιπρόσθετα, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία δείχνουν να είναι οι πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά στη καινοτομία σε τουλάχιστον πέντε βιομηχανικούς τομείς, με τις δύο τελευταίες να ηγούνται τριών οικονομικών κλάδων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών. Παρόλο που δύο μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα και η Ιταλία εμφανίζονται ως οι χώρες με τη λιγότερη καινοτομία, και οι δύο ηγούνται σε έναν τουλάχιστον οικονομικό τομέα: η Ιταλία στον τομέα των μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και η Ελλάδα στον τομέα της πληροφορικής.

Τα στοιχεία του SIS δείχνουν ότι οι πλέον καινοτόμοι βιομηχανικοί τομείς στην Ελλάδα είναι οι τομείς της κατασκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των βασικών μετάλλων, ενώ ο λιγότερο καινοτόμος βιομηχανικός τομέας εμφανίζεται να είναι η κλωστοϋφαντουργία. Συνολικά, ο εγχώριος βιομηχανικός τομέας παράγει το 12% του ΑΕΠ ενώ ο τομέας των υπηρεσιών το 50%, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 53% έως το 2012. Οι τομείς των τροφίμων - ποτών και των πλαστικών αποτελούν το μεγαλύτερο και μικρότερο εγχώριο βιομηχανικό κλάδο, αντίστοιχα.

Ο Κλαδικός Πίνακας Δεικτών Βιομηχανικής Καινοτομίας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού παρατηρητήριου βιομηχανικής καινοτομίας, που θα εντοπίζει τα εμπόδια αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη της καινοτομίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.