'Δρυμός': Ο πρώτος ελληνικός προσομοιωτής δάσους

04.05.2005

Ένα σύγχρονο εργαλείο για δασολόγους, δασοπόνους και δασοκτήμονες έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικής Αυξητικής του Πανεπιστημίου Φυσικών Πόρων και Ανθρωποεπιστημών της Βιέννης. Πρόκειται για το 'Δρυμό', ένα λογισμικό που τρέχει σε περιβάλλον Windows και αποτελεί τον πρώτο προσομοιωτή δάσους στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος, που παρουσιάζεται στο τεύχος 18 του περιοδικού του ΕΘΙΑΓΕ, είναι η μελέτη της αντίδρασης δασοσυστάδων πλατύφυλλου δρυός σε δασοκομικούς χειρισμούς.

Το λογισμικό προσομοιώνει την προσαύξηση της στηθιαίας διαμέτρου και του ύψους, τη μεταβολή του ύψους έναρξης της πράσινης κόμης, καθώς επίσης και τη θνησιμότητα. Όλοι οι υπολογισμοί πραγματοποιούνται ξεχωριστά για κάθε δένδρο μέσα στη συστάδα που θέλει να προσομοιώσει ο χρήστης. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη η χωρική κατανομή του κάθε δένδρου μέσω των συντεταγμένων του. Η προσομοίωση του δάσους μπορεί να φτάσει τα 150 χρόνια και υπολογίζεται ανά πενταετία.

Με την έναρξη του προσομοιωτή, ο χρήστης μπορεί να ανοίξει τον κατάλογο δένδρων της συστάδας την οποία επιθυμεί να προσομοιώσει. Μετά την επιλογή του αρχείου, το πρόγραμμα εμφανίζει στην οθόνη το κύριο παράθυρο του προσομοιωτή με την κάτοψη των κορμών των δένδρων.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δένδρα, να προσημάνει, εικονικά, συγκεκριμένα δένδρα ή περιοχές για υλοτομία, να πραγματοποιήσει φυτεύσεις, να εισάγει φυσική αναγέννηση και γενικώς να υλοποιήσει διάφορα εναλλακτικά σενάρια δασοκομικών χειρισμών και να κάνει σύγκριση των αποτελεσμάτων σχετικά με τη συνολική παραγωγή, με τη μορφή γραφικών αναπαραστάσεων ή με τη μορφή πινάκων.

Η εξέταση των σεναρίων μπορεί να γίνεται στη φάση σύνταξης διαχειριστικών μελετών, όταν λαμβάνονται αποφάσεις για εναλλακτικά σχήματα δασοκομικών χειρισμών. Ο δασολόγος και ο δασοπόνος μπορεί να χρησιμοποιεί το 'Δρυμό' επιλέγοντας σενάρια που προσιδιάζουν περισσότερο στο συγκεκριμένο δάσος. Το λογισμικό είναι επίσης χρήσιμο σε δασάρχες, διευθυντές και επιθεωρητές δασών ώς ένα αντικειμενικό κριτήριο κατά τη συζήτηση, παροχή οδηγιών ή τον έλεγχο δασοκομικών εργασιών στο δάσος.

Επίσης, οι δασοκτήμονες είναι σε θέση να επιλέγουν την καταλληλότερη διαχείριση των δασών τους. Όλοι οι παραπάνω δυνητικοί χρήστες μπορούν πλέον να κάνουν προβλέψεις, κάτι που δεν είναι δυνατόν σήμερα με άλλα εργαλεία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο προσομοιωτής 'Δρυμός' μπορεί να εφαρμόζεται σε μικτές και σε ακανόνιστες συστάδες, κάτι που αδυνατούν να κάνουν τα συμβατικά διαχειριστικά εργαλεία.

Ο 'Δρυμός' εκπονήθηκε με βάση μακροχρόνια στοιχεία από μόνιμες πειραματικές επιφάνειες των δύο Δασικών Ινστιτούτων του ΕΘΙΑΓΕ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και έχει αναπτυχθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα. Έχοντας δε αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ έχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουν και άλλα δασοπονικά είδη.

Πληροφορίες
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών 57006 Βασιλικά Θεσσαλονίκης
τηλ.: 2310 465719, 461172 (εσωτ. 234)
e-mail: qrecor@fri.gr