Η ΕΕ προωθεί την ηλεκτρονική αδελφοποίηση των σχολείων

18.03.2005

Η ολοκληρωμένη Διαδικτυακή πύλη του eTwinning, μιας φιλόδοξης δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην ενθάρρυνση και ενίσχυση της ηλεκτρονικής συνεργασίας μεταξύ των σχολείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Το eTwinning αποτελεί μέρος του προγράμματος eLearning και δημιουργήθηκε προκειμένου να προωθήσει το ευρωπαϊκό πολυγλωσσικό και πολυπολιτισμικό κοινωνικό μοντέλο μεταξύ εκπαιδευτικών οργανισμών της ΕΕ.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.etwinning.net περιέχονται όλες οι πληροφορίες και τα εργαλεία που απαιτούνται προκειμένου ένα σχολείο να αναπτύξει σχέσεις με άλλα σχολεία. Ως eTwinning μπορεί να οριστεί μία συνεργασία μακράς διάρκειας, όπου σχολεία από δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας (ICT) για να υλοποιήσουν από κοινού μία παιδαγωγική δραστηριότητα.

Η δράση εστιάζει σε εκπαιδευτικές μακροχρόνιες συνεργασίες με πολυεπίπεδες δραστηριότητες, όπου εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών, διευθυντών και προσωπικού υποστήριξης των σχολείων. Επιτυχείς κρίνονται οι συνεργασίες, κατά τις οποίες καθηγητές δύο σχολείων συνεργάζονται σε κοινά προγράμματα διδασκαλίας περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων, π.χ. κοινή διδακτέα ύλη, θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης, κ.α.

Η Διαδικτυακή πύλη του eTwinning περιέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσία επικοινωνίας που είναι υπεύθυνη για τα δελτία τύπου και το έντυπο υλικό που βοηθούν στην προώθηση και στην πληροφόρηση σχετικά με τη δράση eTwinning, καθώς και γραφείο υποστήριξης για τους καθηγητές. Η συγκεκριμένη υπηρεσία απαντά στις ερωτήσεις των καθηγητών, είναι σε άμεση επαφή μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και chat, διακρίνει τις ανάγκες τους και παρακολουθεί την πρόοδο των συνεργασιών τους. Η πύλη περιλαμβάνει, επιπλέον, ειδική ενότητα με τον τίτλο «Ιδέες» που περιέχει μοντέλα, θέματα και σενάρια τα οποία μπορούν να δώσουν στους πιθανούς και στους ήδη εγγεγραμμένους συνεργάτες ιδέες για τον τρόπο διαχείρισης μιας πρωτοβουλίας.

Η Διαδικτυακή πύλη του eTwinning υποστηρίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (CSS). Η CSS, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της δράσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή της προσέγγιση και συνεργάζεται με το δίκτυο των Εθνικών Υπηρεσιών Υποστήριξης (NSS) της δράσης.

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης (http://etwinning.sch.gr) λειτουργεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με προσωπικό που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα εκπαιδευτικά θέματα και μπορεί να βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο φορέα στην επιτυχή υλοποίηση μιας δράσης. Στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, εκτός από την παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών υποστήριξης είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων, η προετοιμασία και διανομή ενημερωτικού υλικού και η συνολική αξιολόγηση του eTwinning στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της εντάσσεται και η πρώτη επίσημη ενημερωτική εκδήλωση για τη δράση eTwinning, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην Πάτρα και απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ελλάδας. Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου θα γίνει μια πλήρης θεωρητική και πρακτική ενημέρωση για το eTwinning, προκειμένου οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί να πληροφορηθούν για τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η δράση. Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί για τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης (2 Απριλίου και 6 Απριλίου 2005, αντίστοιχα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το eTwinning, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση eTwinning@sch.gr ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης χρηστών 800-11-38946.