Διαδικτυακός οδηγός για το ντόπινγκ

24.02.2005

Ο πρώτος οδηγός για το ντόπινγκ που απευθύνεται όχι μόνο σε ειδικούς, αλλά και σε γονείς, αθλητές και μαθητές είναι πλέον διαθέσιμος στο ελληνικό Διαδίκτυο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), οργανισμού του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνογνωσίας στον τομέα των φαρμάκων και στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Ο διαδικτυακός οδηγός του ΙΦΕΤ για το ντόπινγκ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την κα Μαρία Σκουρολιάκου, Λέκτορα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Οι επισκέπτες της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (http://www.ifet.gr/doping/doping.htm) μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα της φαρμακοδιέγερσης (doping). Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική έκδοση του IΦΕΤ περιέχει επιμέρους ενότητες σχετικά με την φαρμακοδιέγερση καθώς και για τις κατηγορίες απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων που είναι εντός και εκτός συναγωνισμού, σύμφωνα με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ, ο οποίος τίθεται σε ισχύ το 2005.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση περιέχονται πίνακες με όλες σχεδόν τις απαγορευμένες (577 ουσίες) και τις επιτρεπόμενες ουσίες, σχόλια για τη χρήση και τη δράση τους, στοιχεία για τους λόγους που χρησιμοποιούνται καθώς και για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες που προκαλούν. Επίσης, παρέχονται εκτενείς πληροφορίες για τα συμπληρώματα διατροφής, στοιχεία που σχετίζονται με την αναγκαιότητα λήψης τους και με τις παρενέργειες που δημιουργεί η υπερβολική κατανάλωσή τους. Ιδιαίτερα χρήσιμοι κρίνονται οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές πριν λάβουν οποιοδήποτε φάρμακο ή διατροφικό συμπλήρωμα.

O νέος δικτυακός τόπος, εκτός από την εκτενή ενημέρωση για τη φαρμακοδιέγερση, φιλοδοξεί να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με το κοινό που ενδιαφέρεται να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ουσιών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενότητα 'Ερωτήσεις-Απαντήσεις' όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους και να λάβουν εξατομικευμένες απαντήσεις από τους ειδικούς.