Περισσότερα χρήματα για το eContentplus ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

17.02.2005

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα eContentplus που στοχεύει στην ανάπτυξη πολυγλωσσικού περιεχόμενου για διευρωπαϊκές καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η σημασία που δίνουν τα μέλη του Κοινοβουλίου στον τομέα αυτό, αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι για την υλοποίηση του προγράμματος τη χρονική περίοδο 2005-2008 εγκρίθηκε η διάθεση 149 εκατ. ευρώ έναντι 135 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

'Το Διαδίκτυο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στις εταιρείες παραγωγής περιεχομένου να αναπτυχθούν και πέρα από τα σύνορα των εθνικών αγορών τους' επισημαίνει η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, κα Viviane Reding. 'Το eContentplus θα διευκολύνει την παραγωγή και τη διανομή on line ευρωπαϊκού περιεχομένου, τονώνοντας με αυτό τον τρόπο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα'.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γηραιά Ήπειρος έχει αποτύχει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρέχουν η σύγκλιση των μέσων μαζικής επικοινωνίας και η παγκόσμια εξάπλωση του Internet, με αποτέλεσμα το ψηφιακό περιεχόμενο να έχει μετατραπεί σε ένα προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο. Εμπόδια που σχετίζονται με την ύπαρξη πληθώρας γλωσσών, πολιτισμών και πρακτικών που εφαρμόζουν οι δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη δυσχεραίνουν την καθιέρωση διευρωπαϊκών υπηρεσιών, βασισμένων στο ψηφιακό περιεχόμενο.

Το νέο πρόγραμμα θα εστιάσει σε τομείς του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχόμενου όπου παρατηρείται σαφής κατακερματισμός και όπου οι δυνάμεις της αγοράς εμφανίζονται ανεπαρκείς να δημιουργήσουν από μόνες τους ανάπτυξη. Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη χωρικών και γεωγραφικών δεδομένων, εκπαιδευτικού υλικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Το eContentplus στοχεύει στη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης υπηρεσιών που παρέχουν αφορούν τη πρόσβαση, χρήση ή και επαναχρησιμοποίηση ψηφιακού περιεχομένου. Επίσης, ευελπιστεί να αυξήσει το εύρος επιλογών που θα έχουν οι χρήστες και να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φορείς να αξιοποιήσουν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ενίσχυση του ψηφιακού περιεχομένου με γνώση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ευκολότερη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε ψηφιακό περιεχόμενο, στη βελτίωση της ποιότητας του περιεχομένου μέσω της προώθησης βέλτιστων πρακτικών, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ευαισθητοποίησης των φορέων που ασχολούνται με το ψηφιακό περιεχόμενο.