Ανάδειξη και διάδοση των πολιτισμών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας

08.12.2004

H ανάδειξη, προώθηση και προβολή του πολιτισμικού γίγνεσθαι μέσω των νέων τεχνολογιών ήταν τα θέματα του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου 'Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία', που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 18-20 Νοεμβρίου 2004. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με την χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO και πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να προβάλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και τη διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη συμβολή της τελευταίας στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών.

Η θεματολογία επικεντρώθηκε στις εξής ενότητες:

Η ψηφιακή διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και η αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία: Οι βάσεις δεδομένων, οι ψηφιακές παραγωγές (κείμενο, εικόνα, ήχος), το Διαδίκτυο και η διάδοση της πληροφορίας, οι απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα δίκτυα πληροφορίας και οι τεχνολογίες μεταγραφής πολιτισμικών δεδομένων.

Οι πολιτιστικοί φορείς, τα μουσεία και οι χορηγοί: Η καταγραφή και διαχείριση των συλλογών, η συμμετοχή των μουσείων σε εθνικά και διεθνή προγράμματα, η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην πολιτιστική επικοινωνία, ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων, η συμβολή της χορηγίας στην ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι νέες μορφές αντίληψης και αναπαράστασης του χώρου: Η τρισδιάστατη αναπαράσταση και η εικονική πραγματικότητα, η κίνηση και η διαδραστικότητα στη χαρτογραφία, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, η νέα αρχιτεκτονική και η διαδικασία της ψηφιακής απεικόνισης του χώρου.

Στο συνέδριο μίλησαν ερευνητές-πρωτοπόροι του κλάδου, ακαδημαϊκοί και ειδικοί σύμβουλοι, επαγγελματίες και στελέχη από εταιρείες.

Ο Nicholas Negrοponte, Καθηγητής και Διευθυντής του Media Laboratory/ Massachusetts Institute of Technology (MIT), αναφέρθηκε στη σημασία της εξάπλωσης της τεχνολογίας για τον πολιτισμό και στη σημασία της χρήσης ασύρματων δικτύων που επιτρέπουν τη πρόσβαση σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

Ο Γεώργιος Μητακίδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρώην Διευθυντής του Eρευνητικού Προγράμματος 'Tεχνολογίες της Kοινωνίας των Πληροφοριών' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας τον Nicholas Negrοponte, αναφέρθηκε στην ύπαρξη των 'αναλογικών χρηστών', αυτών δηλαδή που αρνούνται την επαφή με την τεχνολογία, των 'ψηφιακών μεταναστών', εκείνων που αναγκαστικά χρησιμοποιούν την τεχνολογία, και τέλος των 'ψηφιακών ιθαγενών', τη νέα γενιά χρηστών που η κουλτούρα της τροφοδοτείται από την τεχνολογία και τις καινοτομίες της.

Ο Δημήτρης Εφραίμoγλoυ, Διευθύνων Σύμβoυλoς του Ιδρύματος Μείζoνoς Ελληνισμού, παρουσιάζοντας τον 'Ελληνικό Κόσμο' και την πορεία του εδώ και επτά χρόνια στον τομέα του πολιτισμού και της τεχνολογίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών έδωσε νέα διάσταση στην παρουσίαση έργων πολιτισμικού χαρακτήρα και ανέδειξε την ιστορική πληροφορία, ενθαρρύνοντας τη φαντασία και τη διαδραστική συμμετοχή του επισκέπτη.

Από την πλευρά του, ο Πάνoς Κωνσταντόπoυλoς, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τα αποτελέσματα μελέτης για τη δημιουργία ενός συστηματικού οδηγού πολιτισμικής τεκμηρίωσης από φορείς αρμόδιους για τη διαχείριση, μελέτη και προβολή του πολιτισμικού υλικού.

Ο Διονύσιος Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, παρουσίασε το Πλανητάριο και τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερα επιτυχημένο μέσο ψυχαγωγικής επιμόρφωσης το οποίο με τη βοήθεια των εξομοιωτών εικονικής πραγματικότητας που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί στο θεατή την αίσθηση της ενσωματωσής του στον εικονικό χώρο. Η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Διευθύντρια της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, παρουσίασε ένα παράδειγμα προσέγγισης αρχαιολογικού χώρου με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, τον οικισμό των πρώιμων ιστορικών χρόνων στον Εμποριό της Χίου, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Η αποκατάσταση του οικισμού, που ίδρυσαν οι Ίωνες στη Χίο τον 8ο αιώνα π.Χ. προβλήθηκε σε τρισδιάστατη ταινία.

Ο Βασίλης Παππάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, αναφέρθηκε στις εργασίες, το περιεχόμενο και τα τελικά πορίσματα ερευνητικού έργου που αφορά τη διερεύνηση των πολεοδομικών επιπτώσεων από τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου. Στο πλαίσιο του έργου, έμφαση δόθηκε στη διερεύνηση εναλλακτικών δυνατοτήτων επανένταξης και αξιοποίησης του εργοταξιακού χώρου κατασκευής της γέφυρας, οι οποίες και συμπυκνώνονται στην πρόταση ανάπτυξης ενός πολυθεματικού πάρκου με τίτλο 'Γέφυρες της γνώσης και του πολιτισμού', σε μια παραλιακή δημόσια έκταση 300 στρεμμάτων.