Η πρώτη μεγάλη έρευνα για την απασχόληση και τις προοπτικές εξέλιξης στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Indic@tor, μιας διαπολιτισμικής μελέτης για την καταγραφή και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας επαγγελματιών των παραπάνω κλάδων στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες εταιρείες.
Η έρευνα πραγματοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και εκπαιδευτικούς οργανισμούς από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία), με χρηματοδότηση από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα, όπου διεξάγεται για πρώτη φορά σχετική έρευνα, το έργο έχει αναλάβει το ALBA (The Athens Laboratory of Business Administration).
Στην έρευνα έχουν ήδη κληθεί να συμμετάσχουν περισσότερες από 250 εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών. Οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ένα online ερωτηματολόγιο και λαμβάνουν αυτόματα τα αποτελέσματα των απαντήσεών τους, τα οποία παραμένουν απόλυτα εμπιστευτικά, καθώς και συγκριτικά στοιχεία από άλλες εταιρείες που πήραν μέρος στην έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κύριοι στόχοι του έργου είναι, μεταξύ άλλων, ο προσδιορισμός των ευκαιριών απασχόλησης για επαγγελματίες των τομέων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στις ΜΜΕ, η διερεύνηση των προσωπικών, επαγγελματικών και οργανωτικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την απασχολησιμότητα σε διαφορετικές φάσεις της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ο εντοπισμός τρόπων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της σταδιοδρομίας των επαγγελματιών του κλάδου, η προώθηση της επαγγελματικής εξειδίκευσης, μέσω της ανάπτυξης λειτουργικών εργαλείων για την υποστήριξη της σταδιοδρομίας και τη διαχείριση ικανοτήτων τόσο για εταιρείες όσο και για μεμονωμένα άτομα.
Τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2005 και αναμένεται να συμβάλουν τόσο στην κατανόηση τυχόν αδυναμιών, όσο και στη διαμόρφωση προτάσεων για την απορρόφηση υπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης και εργασίας.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα δεν επιβαρύνονται με κάποιο κόστος, ενώ τα οφέλη είναι πολύ μεγάλα. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε, μπορείτε να στείλετε ένα e-mail με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα στοιχεία τουλάχιστον δύο εργαζομένων που θα συμμετέχουν στην έρευνα (υπάλληλος πληροφορικής και ο άμεσος προϊστάμενός του), οι οποίοι θα λάβουν τα απαιτούμενα ονόματα και κωδικούς χρήσης προκειμένου να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα: http://www.indicator-ict.com.
Περισσότερες πληροφορίες: ALBA Ζωή Κουρουνάκου, Τηλ.: 210 8964531, Email: zkouroun@alba.edu.gr