Περισσότερα από 500 μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας έχουν ήδη ανταποκριθεί στην ανοιχτή διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της ερευνητικής πολιτικής. Ερευνητικοί φορείς και μεμονωμένοι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στην Επιτροπή το σχετικό online ερωτηματολόγιο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2004.
Η ανοιχτή διαβούλευση αποτελεί συνέχεια της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα 'Η επιστήμη και η τεχνολογία, το κλειδί του μέλλοντος της Ευρώπης', η οποία παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2004, με στόχο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τη στρατηγική της Λισαβόνας και να υποστηρίξει τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.
Η διαβούλευση απευθύνεται κυρίως σε ερευνητικά ινστιτούτα από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, πανεπιστήμια, μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και συλλόγους, και γενικά, σε φορείς που ασχολούνται με τη διαμόρφωση πολιτικών για την έρευνα.
Το ερωτηματολόγιο καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα όπως: η συνεργασία εργαστηρίων για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πόλων αριστείας, οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές πρωτοβουλίες, η προώθηση της βασικής έρευνα, μέσω του ανταγωνισμού ερευνητικών ομάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσέλκυση άριστων ερευνητών στην Ευρώπη, η ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ο συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων έρευνας, η συμβολή της αριστείας και της καινοτομίας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, η υποστήριξη της έρευνας για την ασφάλεια και το Διάστημα και η αλληλεπίδραση κοινωνίας και επιστήμης.
Σημειώνεται πως το 50% των ερωτηματολογίων που έχει ήδη λάβει η Επιτροπή προέρχονται από ερευνητικούς φορείς από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Γαλλία.