Επίσημη παρουσίαση της access2democracy στο WCIT2004

27.05.2004

Ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία της access2democracy (a2d), μιας νέας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, με στόχο την προώθηση και ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών, θεσμών και διαδικασιών μέσω των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Η εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της a2d πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2004, την τρίτη ημέρα του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών WCIT 2004 που ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ηλεκτρονική δημοκρατία. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μέλος του Επίτιμου Συμβουλίου της οργάνωσης, και ο κ. Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς οργάνωσης CIVICUS (Παγκόσμια Συμμαχία για τη συμμετοχή των πολιτών).

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων του MIT - Media Lab και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της a2d, παρουσίασε την ιστοσελίδα 'e-partnerships' που η access2democracy δημιούργησε με αφορμή το WCIT 2004. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, κυβερνητικά όργανα και ερευνητικά κέντρα, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την προώθηση της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δραστηριότητες της οργάνωσης a2d περιλαμβάνεται η δημιουργία διαδικτυακών χώρων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και διαλόγου για κοινωνικά, πολιτικά και άλλα θέματα. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με εξειδικευμένους πολιτικούς επιστήμονες, ερευνητές και εταιρείες από το χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Μέλη του Επίτιμου Συμβουλίου της access2democracy είναι ο Bill Richardson, κυβερνήτης της πολιτείας του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, η Maria Livanos-Cattaui, γενική γραμματέας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Nicolas Negroponte, πρόεδρος και ιδρυτής του ΜΙΤ Media Lab και ο νομπελίστας οικονομολόγος Amartya Sen.