SEEREN: Δικτύωση υψηλών ταχυτήτων για τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της ΝΑ Ευρώπης

15.01.2004

Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε με την έναρξη λειτουργίας του Διαβαλκανικού Ερευνητικού & Εκπαιδευτικού Δικτύου Internet της ΝΑ Ευρώπης SEEREN. Τα εγκαίνια του SEEREN πραγματοποιήθηκαν στις 9 Ιανουαρίου 2004 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε τη συνεισφορά της έρευνας και τεχνολογίας στην οικονομική ανάπτυξη και το ρόλο των δικτύων ως εργαλεία για τη διαμόρφωση δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων, αλλά και των χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, κατά της διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ, για την ερευνητική και τεχνολογική συνεργασία στα Βαλκάνια.

Οσον αφορά το SEEREN, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό αποτελεί ένα δίκτυο για τη διακίνηση της γνώσης και της πληροφορίας, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, αποτελώντας ταυτόχρονα τον πρόδρομο της ένταξης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην οικονομία της ΕΕ.

Η δικτυακή υποδομή SEEREN, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης, διασυνδέει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά δίκτυα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο) τόσο μεταξύ τους όσο και με το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο υπερ-υψηλών ταχυτήτων GΕΑNT, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την ενσωμάτωσή τους στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. To Δίκτυο SEEREN υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονιστή το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/ GRNET).

Η πρωτοβουλία SEEREN έχει αναγνωριστεί ως σημαντικό βήμα για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ενσωμάτωση των ακαδημαϊκών & ερευνητικών κοινοτήτων της ΝΑ Ευρώπης στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι των προηγμένων δικτύων και εφαρμογών Internet νέας γενιάς.

Παράλληλα, το έργο προάγει τη συνεργασία των επιστημονικών και ακαδημαϊκών κοινοτήτων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις αντίστοιχες κοινότητες των χωρών της περιοχής και αποτελεί την πλατφόρμα διάχυσης και ανάπτυξης υποδομών και εφαρμογών της Κοινωνίας της Πληροφορίας στα κράτη αυτά, εν όψει της προοπτικής ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υλοποίηση προηγμένων δικτυακών υποδομών ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τον εκσυγχρονισμό των Βαλκανικών υποδομών, τόσο στις επικοινωνίες όσο και στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση, συνεισφέροντας στην ηλεκτρονική δικτύωση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το ΕΔΕΤ, με τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες και δράσεις του, έχει συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση και στον εκσυγχρονισμό των Βαλκανικών δικτυακών υποδομών. Εκτός από το SEEREN, προς την ίδια κατεύθυνση τον Μάιο του 2004 θα αρχίσει η υλοποίηση της δράσης SEE-GRID (6ο ΠΠ) που αφορά τη στήριξη δραστηριοτήτων για την ηλεκτρονική επιστήμη ( e-science).

Στην ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχαν Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης αρμόδιοι για την έρευνα & την Κοινωνία της Πληροφορίας, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής - ερευνητικής κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης και του ευρύτερου παραγωγικού τομέα.

 


Πληροφορίες

Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ/GRNET)
Χόρχε Σάντσες-Παπασπηλίου, τηλ.: 210 7474243, e-mail: sanchez@grnet.gr
Δήμητρα Κωτσοκάλη, τηλ.: 210 7474253, e-mail: dkotso@grnet.gr