CAPMED: πρόσβαση σε οργανωμένα μεσογειακά οπτικοακουστικά αρχεία

27.06.2003

Εκδήλωση για την παρουσίαση της τράπεζας δεδομένων των ευρωμεσογειακών αρχείων τηλεόρασης, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου CAPMED (The Mediterranean Network of National TV Archives), πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2003, στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την ΕΡΤ ΑΕ, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), το γαλλικό δίκτυο ΙΝΑ (Institut National de l''Audiovisuel) και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. 

Τι είναι το CAPMED; 

Το CAPMED αποτελεί έργο για τη συντήρηση και διάδοση της μεσογειακής τηλεοπτικής κληρονομιάς, μέσω της αναδιοργάνωσης των αρχειακών υπηρεσιών των μεσογειακών τηλεοπτικών δικτύων. Το έργο υποστηρίζεται από το οπτικοακουστικό πρόγραμμα Euromed της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EuroMed AudioVisuel), με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2000-2004. 

Το δίκτυο CAPMED περιλαμβάνει 15 εταίρους, με συντονιστή το γαλλικό δίκτυο ΙΝΑ. Οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και φορείς που συμμετέχουν προέρχονται από 11 μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα από τη Γαλλία (MMSH), την Ελλάδα (ΕΡΤ, ΙΟΜ), την Ιταλία (RAI), την Αλγερία (ENTV), την Κύπρο (CyBc), την Αίγυπτο (ERTU), την Ιορδανία (JRTV), τη Μάλτα (PBS), το Μαρόκο (2M,TVM), την Παλαιστινιακή αρχή (PBC), την Τυνησία (ERTT) και την Τουρκία (TRT). 

Στόχος του CAPMED είναι η πρόσβαση σε οργανωμένα οπτικοακουστικά αρχεία, παρέχοντας αποσπάσματα ή πλήρη αρχεία, τεχνικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή. Περισσότερα από 5.000 τηλεοπτικά αρχεία είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του δικτύου ( www.cap-med.net), ταξινομημένα με βάση το θέμα (οικονομία, κοινωνία, πολιτισμός, αθλητισμός, κ.λπ.), τον τόπο (μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένες περιφέρειες), τα πρόσωπα (επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, κ.λπ.) και τον τύπο του αρχείου (ντοκυμαντέρ, ειδήσεις, ζωντανά προγράμματα, κ.λπ). 

Η βάση δεδομένων απευθύνεται κυρίως σε παραγωγούς, σκηνοθέτες, ερευνητές, συντάκτες πολυμέσων και σπουδαστές. Οι ενδιαφερόμενοι, χρησιμοποιώντας τις μηχανές αναζήτησης και κριτήρια ταξινόμησης του δικτύου, έχουν πρόσβαση σε αρχεία, αντλώντας πληροφορίες για τον τύπο και το περιεχόμενο του αρχείου, το έτος παραγωγής και τη διάρκεια, τα τεχνικά στοιχεία της παραγωγής και τους συντελεστές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και άλλα σχετικά προγράμματα. 

Η ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, ενώ επί μέρους πληροφορίες και αρχεία διατίθενται σε τέσσερις ακόμα γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, ιταλικά, μαλτέζικα). 

Μεσογειακά αρχεία και πολυπολιτισμικότητα 


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεσογειακών χωρών που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και ερευνητές και παραγωγοί. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η κ. Μ. Κανελλοπούλου , εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τόνισε πως η πρωτοβουλία για τη συντήρηση και διάδοση των μεσογειακών τηλεοπτικών αρχείων συμβάλλει σημαντικά, τόσο στην αλληλοκατανόηση και την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των χωρών αυτών, όσο και στη διάδοση τεχνογνωσίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Nancy Angel, συντονίστρια του προγράμματος CAPMED, υπογράμμισε πως η εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μεσογειακά τηλεοπτικά αρχεία μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποτελέσει την αφορμή για νέες τηλεοπτικές παραγωγές.

Η κ. Ο. Κλειαμάκη , πρόεδρος του ΙΟΜ, τόνισε την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του αρχειακού υλικού, εναρμόνιση των μεθόδων αρχειοθέτησης και βελτίωση της πρόσβασης στα τηλεοπτικά αρχεία μετά από φυσική, αρχειακή και νομική επεξεργασία, ώστε να καταστεί το υλικό διαθέσιμο για άμεση χρήση. 

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Α. Στάγκος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για την κατανόηση και αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της πολιτισμικής μνήμης μέσω της διατήρησης των τηλεοπτικών αρχείων.

Στις πολύπλευρες διαδικασίες για τη συντήρηση, την αρχειακή επεξεργασία και τη διάθεση του οπτικοακουστικού υλικού στο διαδίκτυο αναφέρθηκε η κ. Κ. Αρσένη, διευθύντρια του Μουσείου Αρχείου της ΕΡΤ. 

Τέλος, ερευνητές και παραγωγοί έδωσαν παραδείγματα της χρήσης του δικτύου CAPMED και των πλεονεκτημάτων που έχουν αποκομίσει. Συγκεκριμένα, η πιλοτική έρευνα του ΙΟΜ για τη μετανάστευση στις μεσογειακές χώρες χρησιμοποιεί τα αρχεία του δικτύου για τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων, βιβλιογραφίας, χρήσιμων διευθύνσεων στο Διαδίκτυο και τηλεοπτικών ντοκουμέντων για την αποτύπωση του φαινομένου στις χώρες μετανάστευσης και υποδοχής. Από την άλλη μεριά, οι παραγωγοί αναφέρθηκαν στην απλοποίηση της χρονοβόρας διαδικασίας της συγκέντρωσης τηλεοπτικών αρχείων, τονίζοντας τη συμβολή των αρχείων στη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου πολιτισμικού χωριού. 

Links