Με τη βράβευση των καλύτερων μαθητικών ευρεσιτεχνιών έκλεισε η αυλαία του προγράμματος 'Δαίδαλος ' (σχολ. έτος 2001-2002), για την ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών έργων μαθητών των δημόσιων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ) και των Σχολικών Εργαστηριακών Κέντρων (ΣΕΚ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, στις 24 Νοεμβρίου 2002.
Το χρυσό βραβείο απέσπασε το 1ο ΤΕΕ Λέσβου, με την κατασκευή μιας τέντας που ανοιγοκλείνει αυτόματα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Ο μηχανισμός της τέντας είναι ηλεκτροκίνητος και βασίζεται σε έναν κινητήρα συνεχούς ρεύματος, σε συνδυασμό με αισθητήρες φωτός, βροχής και ανέμου.
Το δεύτερο βραβείο κέρδισε ο 'ανιχνευτής κίνησης' του 6ου ΤΕΕ Αθηνών. Πρόκειται για ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα με ενσωματωμένη κάμερα, τηλεθερμόμετρο και αυτόματους προβολείς, που ελέγχεται και καθοδηγείται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Όσον αφορά τα τέσσερα χάλκινα βραβεία του διαγωνισμού, νικητές είναι: α) το έργο 'Λέβητας δοκιμής καυστήρων πετρελαίου αερίων πρώτης και δεύτερης γενιάς' από το 5ο ΣΕΚ - 3ο ΤΕΕ Ιλίου, β) το 'Μοντέλο φωτοηλεκτρικού συστήματος' από το 1ο ΤΕΕ Ζακύνθου, γ) το έργο για τη 'Δημιουργία έντυπου υλικού' από το 1ο ΤΕΕ-ΣΕΚ Σύρου και δ) η 'Ανεμογεννήτρια' από το 1ο ΤΕΕ Ν. Ιωνίας Βόλου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος 'Δαίδαλος' κατασκευάστηκαν και άλλα πρωτότυπα έργα, τα οποία παρουσιάζουν τεχνολογικό, οικολογικό αλλά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, μαθητές και καθηγητές συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν ένα ηλεκτροκίνητο τρίκυκλο όχημα, ένα τηλεκατευθυνόμενο σκαφάκι ψαρέματος, εργαλεία για αυτόματο έλεγχο χώρου στάθμευσης, ένα σπορ πειραματικό αυτοκίνητο από μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, έναν αυτόματο τροφοδότη ξηράς τροφής για κατοικίδια ζώα, ένα φορητό οικολογικό ψυγείο, ψηφιδωτά, έργα βιολογικής καλλιέργειας, κ.λπ.
Ευρωπαϊκή ενίσχυση των ΤΕΕ και ΣΕΚ
Το πρόγραμμα 'Δαίδαλος' πραγματοποιείται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διοργανώνεται σε ετήσια βάση (από το σχολικό έτος 2001-02 έως το 2005-06), στο πλαίσιο του Γ? Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (75%) και από εθνικούς πόρους (25%).
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει ιδιαίτερες δεξιότητες και κλίσεις των μαθητών στον επιστημονικό, τεχνολογικό και καλλιτεχνικό χώρο. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία για πρακτικές εφαρμογές των γνώσεων που αποκτώνται στα ΤΕΕ και ΣΕΚ, με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.
Το πρώτο στάδιο του προγράμματος πραγματοποιείται σε κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας. Οι κατασκευές αξιολογούνται από περιφερειακές επιτροπές υποστήριξης και οι καλύτερες επιλέγονται για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει για την κάλυψη των δαπανών για την ανάπτυξή τους. Στη συνέχεια, τα ολοκληρωμένα έργα διαγωνίζονται σε επίσημες εκθέσεις της περιφέρειας και αυτά που διακρίνονται καταλήγουν, τελικά, στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Οι νικητές του διαγωνισμού, πέρα από τα τιμητικά διπλώματα και τις παροχές εκπαιδευτικού υλικού , θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό. Πολλές δε από τις κατασκευές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά, σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μαζική παραγωγή τους.