Θέσεις εγκατάστασης 1.500 νέων επιχειρήσεων σε δώδεκα ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ σε διάφορες περιφέρειες

08.02.2002

Δώδεκα νέες Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ) και Βιομηχανικά Πάρκα (ΒΙΟ.ΠΑ), με δυνατότητα να στεγάσουν 1.400 έως 1.600 νέες επιχειρήσεις , παραδίδονται προς χρήση και προστίθενται στις βιομηχανικές υποδομές της χώρας. Η συνολική έκταση των νέων υποδομών, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Β΄ΚΠΣ κατά τη χρονική περίοδο 1996-2001, ανέρχεται σε 10.100 στρέμματα και σε αυτές περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις επτά υφιστάμενων ΒΙ.ΠΕ, καθώς και έργα σε άλλες τέσσερις ΒΙ.ΠΕ. Το σύνολο των πιστώσεων για τις εργασίες στις εν λόγω περιοχές ανήλθε σε 42,5 δισ. δρχ., ποσό που έχει ήδη απορροφηθεί στο σύνολό του από τα σχετικά κονδύλια.

Αναλυτικά, κατασκευάσθηκαν έργα υποδομής, καθώς και επεκτάσεις σε υφιστάμενες ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ, στις περιοχές: Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Κιλκίς, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Τρίπολης, Ορεστιάδας, Σαπών, Κοζάνης, Βόλου, Αμφισσας, Χαλκίδας, Πατρών, Δράμας, Ανω Λιοσίων, Θεσπρωτίας, Σχιστού, Θίσβης, Αστακού, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου και Σιάτιστας.

Η ζήτηση που εκδηλώνεται για εγκατάσταση επιχειρήσεων στους οργανωμένους βιομηχανικούς χώρους των ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ είναι ήδη μεγάλη. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια υλοποίησής τους, την τελευταία πενταετία, 719 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον εγκατάστασής τους στις περιοχές αυτές, δεσμεύοντας 8.000 στρέμματα περίπου. Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιχορήγησης του κράτους για τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών υποδομών, βάσει του νόμου 2545, ανέρχεται πλέον σε 40-50%.

Αναφερόμενος κατά την παρουσίαση των νέων υποδομών στη μελλοντική εξέλιξη των ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει πλειοψηφικά στην εταιρεία, που θα συσταθεί από κοινού με την ΕΤΒΑ, και η οποία θα έχει ως περιουσιακό της στοιχείο τις ΒΙ.ΠΕ και τα ΒΙΟ.ΠΑ της χώρας.