Ο πρώτος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών με θέμα τον Τουρισμό "SETE Tourism Crowdhackathon, Innovating with Opendata" πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων. To SETE Tourism Crowdhackathon διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), διεξήχθη κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας ανοικτής καινοτομίας Crowdhackathon Innovating with Open data, υλοποιήθηκε από την εταιρία ανοικτής καινοτομίας Crowdpolicy και υποστηρίχθηκε από τη Google και από μεγάλο αριθμό φορέων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Στο SETE Tourism crowdhackathon συμμετείχαν 24 διαφορετικές ομάδες που αποτελούνταν από προγραμματιστές, αναλυτές, designers, ειδικούς στην επικοινωνία και το marketing, φοιτητές και επαγγελματίες, οι οποίες ανέπτυξαν καινοτόμες εφαρμογές για συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα. Σε λιγότερο από 36 ώρες που είχαν στη διάθεσή τους, οι συμμετέχοντες σχεδίασαν και παρήγαγαν σχετικές εφαρμογές, με την καθοδήγηση 35 μεντόρων, οι οποίοι παρείχαν συμβουλευτική υποστήριξη στις ομάδες για την υλοποίηση των εφαρμογών.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό και η προσέλευση ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων και των εφαρμογών που υλοποίησαν οι ομάδες, δυσκόλεψαν το έργο της κριτικής επιτροπής. Παράλληλα με τον διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε και workshop opendata tech4all με θέμα τα ανοικτά δεδομένα.
Οι νικητές του διαγωνισμού, όπως ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, είναι οι εξης:
1η θέση: SmartXplorer: Η ομάδα υλοποίησε ένα πληροφοριακό δίκτυο, βασισμένο σε εκτεταμένη χρήση Beacons, δηλαδή ένα είδος τεχνολογίας μικρο-εντοπισμού χαμηλού κόστους που χρησιμοποιεί διεπαφές Bluetooth χαμηλής κατανάλωσης. Το δίκτυο μεταδίδει σήματα που μπορούν να λάβουν και να ερμηνεύσουν οι «έξυπνες» συσκευές, παρέχοντας ειδοποιήσεις βάσει περιεχομένου, χαρτογραφώντας την περιοχή και κατευθύνοντας τον τουρίστα ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
2η θέση: Hot City: Η εφαρμογή αυτή μπορεί να «διαβάσει» οποιονδήποτε χάρτη, υποδεικνύοντας στον χρήστη τα πιο δραστήρια σημεία μίας περιοχής σε πραγματικό χρόνο, καθοδηγώντας τον σε σημεία που διασλεδάζουν περισσότερο οι ντόπιοι.
3η θέση: RSK Project: Η συγκεκριμένη εφαρμογή, αναζητώντας τις παραδόσεις και τα όμορφα τοπία της ελληνικής επαρχίας, μάς προτρέπει να κάνουμε διακοπές στο χωριό, παρέχοντας για κάθε προορισμό κάθε διαθέσιμη στο διαδίκτυο πληροφορία, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα "mini-site" σε πραγματικό χρόνο για κάθε προορισμό.
4η θέση: Hopwave: Η εφαρμογή στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος εύρεσης δρομολογίων πλοίων ή άλλων μέσων για τις άγονες γραμμές, βοηθώντας τον χρήστη να ανακαλύψει γραφικά νησιά, καθώς και όμορφες και άγνωστες παραλίες.
5η θέση: Caribou - Xaplostra: Η εφαρμογή επιτρέπει την προκράτηση ξαπλώστρας σε παραλία, λύνοντας το πρόβλημα της μεταφοράς πολλών πραγμάτων από το σπίτι όταν πηγαίνει κάποιος στην παραλία.
6η θέση: The Greek way: Η εφαρμογή αυτή είναι ουσιαστικά ένα "organizer" που βοηθάει στη διοργάνωση ενός ολοκληρωμένου ταξιδιού, υπενθυμίζοντας, βασικά, τι χρειάζεται ο χρήστης για το ταξίδι, προκειμένου να μην λείψει κάτι κατά τη διάρκεια των διακοπών.
7η θέση: Journey Post: Η ομάδα δημιούργησε έναν ψηφιακό ξεναγό με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων, ο οποίος διαθέτει «cognitive» χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ιδανικούς περιπάτους και τουριστικές εμπειρίες με το πάτημα λίγων πλήκτρων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τις θεματικές ενότητες, το πλαίσιο του διαγωνισμού, τα βραβεία και όλο το υλικό προετοιμασίας στον σχετικό ιστότοπο http://www.crowdhackathon.com/tourism.