Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων στην Αθήνα

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοιχτών Δεδομένων (#ODD15GR) διοργανώνει το Open Data Institute (ODI) Athens της ΕΕΛ/ΛΑΚ στις 28 Φεβρουαρίου 2015 στο Innovathens του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση έχει κεντρικό θέμα την ερώτηση 'Ανοιχτά Δεδομένα. Γιατί;' και αφορά στη χρήση των δεδομένων στην καθημερινότητά μας. Η εκδήλωση #ODD15GR διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, την Agroknow, τη SciFY ΑΜΚΕ, το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, το ΤΕΙ Αθήνας και το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υποστηρίζεται από το έργο Freme.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης #ODD15GR είναι η διάδοση άμεσων και πρακτικών τρόπων, με τους οποίους τα ανοιχτά δεδομένα συνεισφέρουν στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία των πολιτών, καθώς και η αποκρυστάλλωση και η ενεργοποίηση της ελληνικής κοινότητας των ανοιχτών δεδομένων. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο όσο και σε επιστήμονες της πληροφορικής. Μέσα από τα συμμετοχικά εργαστήρια θα συζητηθούν οι πρακτικοί τρόποι αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από τις επιχειρήσεις, τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημοσιογράφους και την κοινωνία των πολιτών.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετέχει με κεντρικό εργαστήριο με θέμα 'Μηχανισμοί Crowdsourcing για τον εμπλουτισμό πολιτιστικού περιεχομένου & Ανοιχτά δεδομένα: Η διάσταση της ανάπτυξης μέσα από ψηφιακή καινοτομία', το οποίο θα περιλαμβάνει παρουσίαση case study μηχανισμού crowdsourcing, παραδείγματα διεπαφών (APIs) επανάχρησης δημόσιας γνώσης και ολοκληρωμένες ανοικτές λύσεις αξιοποίησης και διάθεσης ανοικτών δεδομένων. Επιπλέον, το ΕΚΤ θα συμμετέχει με παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης στο χρηματοδοτικό πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της ΕΕ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ODI Athens διοργανώνουν εργαστήριο με θέμα 'Ανοίγοντας τα δεδομένα του φορέα μου σε 1 ώρα', εξηγώντας τους λόγους και τα δεδομένα που πρέπει να είναι ανοιχτά, περιλαμβάνοντας οδηγίες για εντοπισμό, καταγραφή, ταξινόμηση και προτεραιοποίηση συνόλων δεδομένων, οδηγίες για φόρτωση δεδομένων στο data.gov.gr και επίδειξη δημιουργίας αποθετηρίου δεδομένων με τη χρήση CKAN.

Tο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και η SciFY συμμετέχουν με το εργαστήριο 'Οι ιστορίες που λένε τα δεδομένα' σχετικό με τρόπους αναζήτησης και αξιοποίησης δεδομένων για την παραγωγή νέων. Το ODI Athens συμμετέχει με το εργαστήριο 'Ρωτώντας τα Δεδομένα', εξετάζοντας τεχνολογίες ανοιχτών δεδομένων, ομοιότητες και διαφορές με το κλασικό Σχεσιακό Μοντέλο Βάσεων Δεδομένων, τεχνολογίες για τον κόσμο των σημασιολογικών ερωτήσεων και παραδείγματα από την Dbpedia και SPARQL endpoints με οικονομικά δεδομένα. Το εργαστήριο προϋποθέτει βασικές γνώσεις Πληροφορικής.

Το εργαστήριο από την Agro-Know έχει θέμα 'Ανοιχτά δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα' και αφορά σε ευκαιρίες που δημιουργούν τα ανοιχτά δεδομένα στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και ποια δεδομένα και με ποιο τρόπο πρέπει να γίνουν διαθέσιμα για να ανθίσουν νέες εφαρμογές που θα λύσουν σημαντικά προβλήματα και θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Το εργαστήριο από το ΙΤΥΕ 'ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ' και το ΤΕΙ Αθήνας με θέμα 'Ανοιχτά δεδομένα στην εκπαίδευση και την έρευνα' θα εστιάσει στα ανοικτά δεδομένα που παράγονται ή/και αξιοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, συγκεκριμένα στη σχολική εκπαίδευση και στην ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για τη σχολική κοινότητα, θα δοθεί έμφαση στο ανοιχτό περιεχόμενο και τα ανοιχτά δεδομένα που παράγονται από τη χρήση υπηρεσιών, ενώ για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το εργαστήριο θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται και δημοσιεύονται δεδομένα στο πλαίσιο της διασφάλισης ποιότητας, πώς αυτά μπορούν να συμβάλουν στην εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, συνδράμοντας στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το εργαστήριο 'Ελέγχοντας τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης' διοργανώνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το ODI Athens, με θέμα την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων από δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πιθανές χρήσεις και σενάρια. Το εργαστήριο 'Νέα ανοιχτά δεδομένα στην οικονομία' διοργανώνεται από το ODI Athens για την αξιοποίηση των νέων δεδομένων για την οικονομία, από τη Διαύγεια, τις δημόσιες προμήθειες και τους προϋπολογισμούς μέχρι τις τιμές και τις συντάξεις. Το εργαστήριο δεν προϋποθέτει καμία ειδική γνώση.

Η είσοδος στην εκδήλωση #ODD15GR είναι ελεύθερη. Για την καλύτερη οργάνωση των εργαστηρίων όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στη φόρμα συμμετοχής.