Υποστήριξη επιχειρήσεων σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

16.02.2015

Πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν παροχή υποστήριξης σε θέματα προστασίας και αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας απευθύνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης 'Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και των μορφών συνεργασίας στις μικρές επιχειρήσεις' του Ε.Π 'Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού', η οποία συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚΤ). Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να διερευνήσουν τις δυνατότητες αξιοποίησης και προστασίας κάποιας μορφής διανοητικής ιδιοκτησίας (όπως ευρεσιτεχνία, copyright, εμπορικό σήμα, βιομηχανικό σχέδιο), σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν κάποια μορφή διανοητικής ιδιοκτησίας και θέλουν να προχωρήσουν σε ενέργειες προστασίας της ή αξιοποιούν και έχουν κατοχυρώσει κάποια μορφή διανοητικής ιδιοκτησίας και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην αξιοποίηση και προστασία κάποιας άλλης μορφής διανοητικής ιδιοκτησίας.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν είτε με τη νομική μορφή της ατομικής επιχείρησης είτε με τη νομική μορφή της Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε. και να μη δραστηριοποιούνται μέσω σύμβασης δικαιόχρησης (franchising). Σημειώνεται ότι ο τόπος διεξαγωγής της πρώτης φάσης του έργου, δηλαδή των εργαστηρίων (workshops), είναι η Αθήνα, ενώ οι επόμενες φάσεις του έργου μπορούν να πραγματοποιηθούν στον τόπο δραστηριοποίησης της επιχείρησης.

Η υποστηρικτική δράση αφορά σε δωρεάν παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε θέματα αξιοποίησης και προστασίας της διανοητικής ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, οι οποίες θα παρασχεθούν σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε στοχευμένα εργαστήρια (workshops) ενημέρωσης σε σχέση με θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Σκοπός των εργαστηρίων είναι η ενημέρωση των ωφελουμένων επιχειρήσεων γύρω από ζητήματα επιχειρησιακής στρατηγικής της διαχείρισης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (π.χ. ευρεσιτεχνίες, copyrights, εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια).

Στη δεύτερη φάση, και για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει στα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους συμβούλους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η δημιουργία Οδηγού Βημάτων, ο οποίος θα αποτυπώνει τις απαραίτητες ενέργειες και βήματα για την προστασία και αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας της κάθε επιχείρησης πάντα σε συνάφεια με τις ανάγκες της.

Στην τρίτη φάση θα συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τις δύο προηγούμενες φάσεις και έχουν αξιολογηθεί θετικά, προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση της στρατηγικής προστασίας ή/και αξιοποίησης της διανοητικής τους ιδιοκτησίας, που έχει καθοριστεί στη δεύτερη φάση (όπως κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας/εμπορικού σήματος, σύνταξη συμφωνητικών συνεργασίας/παροχής υπηρεσιών). Η υποστήριξη των επιχειρήσεων στο στάδιο αυτό θα πραγματοποιηθεί, όπως και στο δεύτερο στάδιο, από εξειδικευμένους συμβούλους του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι οποίοι θα παρέχουν την κατάλληλη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.

Κάθε επιχείρηση που πληροί τους όρους συμμετοχής θα αξιολογείται ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης και προστασίας κάποιας μορφής διανοητικής ιδιοκτησίας με βάση την αίτησης συμμετοχής, αλλά και την προφορική επικοινωνία που θα πραγματοποιηθεί με τα στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στις δύο πρώτες φάσεις της δράσης είναι δεκαπέντε, ενώ στην τρίτη φάση του έργου είναι τέσσερις. Η επιλογή των τελευταίων θα πραγματοποιηθεί με βάση την αξιολόγηση της σκοπιμότητας, εφικτότητας και δυνατότητας υλοποίησης της στρατηγικής που έχει διαμορφωθεί στη δεύτερη φάση.

Στην περίπτωση που κριθεί πως οι ανάγκες της επιχείρησης δεν συνδέονται με την αξιοποίηση και προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αλλά με θέματα ανάπτυξης ή/και εισαγωγής καινοτομίας ή με θέματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (όπως εξαγωγές, χρηματοδότηση) υπάρχει η δυνατότητα η επιχείρηση να υποστηριχθεί με βάση τις ανάγκες αυτές, μέσω αντίστοιχων σχετικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, που παρέχονται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα.