Ημερίδα για την Ανοικτή Εκπαίδευση στις 12 Μαρτίου στην Αθήνα

06.03.2015

Ημερίδα για την Ανοικτή Εκπαίδευση διοργανώνει στις 12 Μαρτίου 2015 το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet) στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ανοικτής Εκπαίδευσης 2015. Συνδιοργανωτές της ημερίδας είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣEAB), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακόπουλος (Κεντρικό Κτιριο Παν/μίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).

Η ημερίδα αφορά στην Ανοικτή Εκπαίδευση και στόχος της είναι να παρουσιάσει τους βασικούς πυλώνες της, δηλαδή τα ανοικτά μαθήματα και συγγράμματα, την ανοικτή πρόσβαση και τα ανοικτά δεδομένα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ημερίδας θα συζητηθούν η παρούσα κατάσταση στον τομέα της Ανοικτής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Η ημερίδα απευθύνεται στο διδακτικό και τεχνικό προσωπικό των ΑΕΙ, στους δημιουργούς ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου και πόρων γενικότερα, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται ή χαράζουν πολιτική για αυτά τα θέματα.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για την ενίσχυση της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης, υποστηρίζει δυναμικά με αναπτυξιακές δράσεις την οργάνωση και την ελεύθερη διάθεση των επιστημονικών δημοσιεύσεων και δεδομένων στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας παράλληλα, με ανοικτό λογισμικό, ηλεκτρονικές υποδομές για τη συσσώρευση περιεχομένου στην επιστήμη και τον πολιτισμό. Παράλληλα, σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, σεμινάρια κα) για τα οφέλη της ανοικτής πρόσβασης στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και στο ευρύ κοινό. με στόχο την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών της Ανοικτής Επιστήμης.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.