Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων για τις νέες προκηρύξεις Advanced Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

12.03.2015

Ξεκίνησαν οι υποβολές αιτήσεων για τις νέες προκηρύξεις Advanced Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) για το 2015. Συγκεκριμένα, οι υποβολές αιτήσεων ξεκίνησαν στις 10 Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία στις 2 Ιουνίου 2015. Οι επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας του ERC Advanced Grants σχεδιάστηκαν για τη στήριξη έργων έρευνας αιχμής από πρωτοπόρους ερευνητές με αναγνωρισμένο ιστορικό ερευνητικών επιτευγμάτων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες, όποια κι αν είναι η εθνικότητά τους.

Στόχος των προκηρύξεων ERC Advanced Grants είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ερευνητές να συνεχίσουν πρωτοποριακή έρευνα υψηλού κινδύνου που ανοίγει νέες κατευθύνσεις σε οποιοδήποτε τομέα της επιλογής τους. Οι υποψήφιοι κύριοι ερευνητές θα πρέπει να επιδείξουν τον επαναστατικό χαρακτήρα, τη φιλοδοξία και τη σκοπιμότητα της επιστημονικής τους πρότασης.

Για τα Advanced Grants θα δίνεται μέγιστο βραβείο 2.500.000 ευρώ για μια περίοδο 5 ετών, όμως οι προτάσεις μπορούν να ζητούν επιπλέον ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ για να καλύψουν επιλέξιμες αρχικές δαπάνες ('start-up costs') για τη μετακίνηση κύριων ερευνητών στην ΕΕ ή σε συνδεδεμένη χώρα από κάπου αλλού ως αποτέλεσμα της λήψης του βραβείου ή/και την αγορά κύριου εξοπλισμού ή/και πρόσβαση σε μεγάλες υποδομές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 630,000,000 ευρώ.

Οι προτάσεις για τις παραπάνω υποτροφίες αξιολογούνται από ομότιμους (peer review) με κριτήρια την 'αριστεία της ερευνητικής πρότασης' και την 'αριστεία του κύριου ερευνητή', ενώ κατά την αξιολόγηση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις έντονα πρωτοποριακού χαρακτήρα και υψηλού συνεπώς επιστημονικού κινδύνου.

Το πρόγραμμα του ΕRC, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, υποστηρίζει την 'έρευνα αιχμής' αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην 'πρώτη γραμμή' της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Το ΕΚΤ υποστηρίζει ως Εθνικό Σημείο Επαφής την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' (www.ekt.gr/horizon2020). Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων.

Ως Εθνικό Σημείο Επαφής, το ΕΚΤ δεν περιορίζεται μόνο σε δράσεις ενημέρωσης και υποστήριξης, αλλά συνεισφέρει με Ειδικές Εκθέσεις (Intelligent Reports) σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών, τις γεωγραφικές και θεματικές περιοχές αριστείας. Πρόκειται για μελέτες με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στα Προγράμματα της ΕΕ. Οι εκδόσεις, οι οποίες διατίθενται online στη διεύθυνση http://metrics.ekt.gr/el/eidikes-ektheseis/ekdoseis-EKT, εντάσσονται στον θεσμικό ρόλο του ΕΚΤ για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου.