Το EU-XCEL είναι ένα έργο που έχει στόχο να λειτουργήσει ως εικονικός επιταχυντής για επίδοξους και ταλαντούχους επιχειρηματίες στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία μοναδική διεθνή εμπειρία με στόχο τη δημιουργία και υποστήριξη ευρωπαϊκών καινοτόμων επιχειρηματικών ομάδων. Το EU-XCEL δημιουργήθηκε από ένα διευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών και ειδικών στον τομέα της επιχειρηματικόπτητας από έξι εταίρους πρωτοπόρους στον τομέα της επιχειρηματικότητας σε σχέση με την τεχνολογία, μεταξύ των οποίων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το ACEin (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στον επιταχυντή επιχειρήσεων EU-XCEL είναι στις 30 Απρλίου 2015.
Στόχοι του EU-XCEL είναι η αύξηση του αριθμού επιχειρηματιών που είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε προγράμματα θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, η προώθηση της διερωπαϊκής συνεργασίας επιχειρηματιών στην ψηφιακή οικονομία, η δημιουργία δικτύου φυσικών και εικονικών χώρων για επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, η δημιουργία εικονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί ως επιταχυντής παρέχοντας εργαλεία υποστήριξης για την ενδυνάμωση των ομάδων και τη δημιουργία υποσχόμενων καινοτόμων προϊόντων. Επίσης, αποσκοπεί στην παροχή άμεσης πρόσβασης σε νέες αγορές μέσω δικτύωσης και αναζήτησης συνεργασιών σε νέες χώρες και στην κινητοποίηση των νέων προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην επιχειρηματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας.
Δυνατότητα συμμετοχής στο EU-XCEL έχουν πολίτες από κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ δίνεται προτεραιότητα σε νέους 18-30 ετών και αποφοίτους πανεπστημίων σε τομείς σχετικούς με Πληροφορική και Τεχνολογία. Οι επιχειρηματίες που θα επιλεχθούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα χωριστούν σε ομάδες των τριών έως πέντε ατόμων και θα συμμετάσχουν σε εντατικά και ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια, ενώ θα έχουν και υποστήριξη μέσω μεντόρων για διάρκεια πέντε μηνών.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μία εβδομάδα δωρεάν εντατική εκπαίδευση 'Start-up Scrum' σε μία από τις 6 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (Ιρλανδία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Πολωνία και Ισπανία), οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα εικονικού επιταχυντή για να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, ενώ θα έχουν και την ευκαιρία να αναζητήσουν χρηματοδότηση και να κερδίσουν ένα βραβείο στον τελικό EU-XCEL Ultimate Challenge Final στις 2 και 3 Νοεμβρίου 2015 στην Ιρλανδία.
Οι θεματικοί τομείς, για τους οποίους θα προετοιμαστούν οι επίδοξοι επιχειρηματίες στο πεδίο των ΤΠΕ, είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), Πληροφορική της Υγείας και Τηλεϊατρική, Μεγάλα Δεδομένα, ICT4Development, Προγνωστικές Αναλύσεις (Predictive Analytics) και Ηλεκτρονικό/Κινητό Εμπόριο.
Η συμμετοχή στο EU-XCEL γίνεται σε ατομικό επίπεδο, ενώ κάποιος που έχει ήδη αναπτύξει μια ιδέα με μία ομάδα, έχει τη δυνατότητα να τη δοκιμάσει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και να επεκτείνει την ομάδα του για εφαρμογή και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα με το παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό Ennovation με την ομάδα του, για να συγκριθεί με όλες τις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό από πολλά διαφορετικά Πανεπιστήμια της Ελλάδας, Κύπρου και άλλων χωρών. Για αρχική δήλωση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αντίστοιχη φόρμα συμμετοχής και πάλι μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Στη συνέχεια, οι ομάδες που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτικά το επιχειρηματικό πλάνο και μία περιγραφή του prototype τους μέχρι τις 15 Ιουλίου. Περαιτέρω οδηγίες θα δοθούν στο πλαίσιο εξειδικευμένου workshop που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό τον Ιούνιο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο EU-XCEL και τη διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα.