Ανακοινώθηκε η έναρξη υποβολής προτάσεων και επιχειρηματικών σχεδίων για τον Διεθνή Διαγωνισμό Copernicus Masters 2015, τον παγκόσμιας εμβέλειας ετήσιο Διαγωνισμό για καινοτόμες επιχειρηματικές εφαρμογές και λύσεις, οι οποίες βασίζονται σε δορυφορικά δεδομένα παρατήρησης της Γης και αποσκοπούν στην κάλυψη κοινωνικών και επιχειρηματικών αναγκών. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής για τον Διαγωνισμό είναι στις 13 Ιουλίου 2015.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Copernicus Masters 2015 για την παρατήρηση της Γης βραβεύει καινοτόμες λύσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και στην κοινωνία, οι οποίες βασίζονται σε διαστημικές απεικονίσεις. Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα κορυφαίο διεθνές δίκτυο, σε αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα, σε ευκαιρίες χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, με τη συνολική αξία των ευκαιριών αυτών να εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ.
Η Ελληνική πρόκληση για τον Διαγωνισμό Copernicus Masters 2015, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Large Demonstrator in Athens, απευθύνεται σε όσους αναπτύσσουν καινοτομικές εφαρμογές για την οπτικοποίηση διαχρονικών τριδιάστατων χωρικών δεδομένων σε συσκευές κινητής τηλεπικοινωνίας και χρηματοδοτείται από την ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ). Ο νικητής για την ελληνική πρόκληση θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ, υποστηρικτικές υπηρεσίες για την εξέλιξη της ιδέας του, καθώς και πρόσβαση σε δείγματα δορυφορικών δεδομένων από τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένα την ιδέα ή την εφαρμογή του.
Εμπειρογνώμονες από τους τομείς της έρευνας και της βιομηχανίας θα επιλέξουν τους νικητές κάθε πρόκλησης. Ο τελικός νικητής του Διαγωνισμού Copernicus Master 2015 θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000 ευρώ σε μετρητά, επιπλέον του χρηματικού έπαθλου της πρόκλησης στην οποία συμμετέιχε, καθώς και ένα πακέτο δορυφορικών δεδομένων αξίας 60.000 ευρώ, το οποίο παρέχεται με την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ.
'Οι νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τη σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια δεδομένων που προσφέρει το πρόγραμμα Copernicus', δήλωσε ο Δρ Volker Liebig, Διευθυντής των Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης (EOP) και Επικεφαλής του ESRIN, του Κέντρου για την Παρατήρηση της Γης του European Space Agency (ESA). Ήδη ένας μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων αξιοποιούν με εντυπωσιακό τρόπο τα δορυφορικά δεδομένα για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, ενώ οι ιδέες που ξεχώρισαν στις προηγούμενες διοργανώσεις του Διαγωνισμού έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί με επιτυχία.
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα δορυφορικά δεδομένα μέχρι στιγμής, οι περισσότερες ασχολούνται με ζητήματα όπως η αποδοτική χρήση των πόρων της αγροκαλλιέργειας, η οικοδομική βιομηχανία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος του Διαγωνισμού Copernicus Masters είναι να διευρυνθεί η χρήση των δορυφορικών δεδομένων για υπηρεσίες και νέα προϊόντα σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), η αξιοποίηση των πόρων του πλήθους (crowd sourcing), η οπτικοποίηση δεδομένων και οι εφαρμογές στην κινητή τηλεπικοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), υπό την καθοδήγηση του Δρ. Χάρη Κοντοέ, διευθυντή ερευνών του ΕΑΑ, σημείωσε σημαντική εθνική διάκριση στον περσινό Διαγωνισμό Copernicus Masters Awards 2014. H ελληνική ομάδα τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, γνωστή ως 'Best Service Challenge 2014', για τη διαστημική υπηρεσία FireHub: A Space Based Fire Management Hub.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρηματικά έπαθλα και καθοδήγηση για την προώθηση της ιδέας τους. Αναλυτικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό Copernicus Masters 2015 είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, ενώ γενικότερα για το Πρόγραμμα Copernicus περαιτέρω πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελιδες http://www.esa.int/copernicus και www.copernicus.eu