Διεθνές Συνέδριο Wire 2015 για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Περιφέρειες στην Ευρώπη

13.05.2015

Το έκτο διεθνές συνέδριο Εβδομάδα Καινοτόμων Περιφερειών στην Ευρώπη 'Week of Innovative Regions in Europe 2015' (WIRE 2015) θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα, στις 4-5 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της Λετονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Το συνέδριο θα εστιάσει σε περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την εκτίμηση του αντίκτυπου της εφαρμογής της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης 'Ευρώπη 2020' και στην επαναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων των πολιτικών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, για τη 'μετά-κρίση' περίοδο, μέχρι το 2020.

Το WIRE 2015 θα λειτουργήσει ως δυνατός δεσμός μεταξύ της στρατηγικής της ΕΕ 'Ευρώπη 2020', του προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020 και της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, τα οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τον αποδοτικότερο προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και την εξασφάλιση αποτελεσματικότερου προγραμματισμού εθνικών και διεθνών οικονομικών πόρων στη διευρυμένη ομάδα χωρών που αφορούν οι παραπάνω πολιτικές.

Κύριοι στόχοι του συνεδρίου είναι η προώθηση της επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία στις περιφέρειες και τα Κράτη Μέλη, η εξέταση των νέων πολιτικών για την περίοδο 2014-2020 και η επισήμανση των προοπτικών που προσφέρουν η έρευνα και η καινοτομία, ο περιορισμός του χάσματος καινοτομίας που υπάρχει μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών περιφερειών και η βελτιστοποίηση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (Smart Specialisation Strategy).

Το φετινό WIRE θα εστιάσει στα ακόλουθα ζητήματα:

 

  • Από τον προγραμματισμό στην εφαρμογή: οι κύριες προκλήσεις των περιφερειών
  • Πώς θα μειωθεί το χάσμα καινοτομίας: ο ρόλος των περιφερειών
  • Ξεπερνώντας τα εμπόδια προς την καινοτομία και τονώνοντας τις περιφερειακές στρατηγικές

Συγκεκριμένα, οι θεματικές περιοχές του συνεδρίου είναι:

 

  • Για την εργασία και την ανάπτυξη: ενίσχυση των επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο
  • Η πρόκληση της εφαρμογής: παρουσίαση και βελτιστοποίηση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης
  • Η πρόκληση των ανοικτών δεδομένων
  • Μεγιστοποιώντας τον αντίκτυπο των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης: η Πρόκληση των Συνεργιών για τον περιορισμό του χάσματος καινοτομίας.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκπροσώποι των περιφερειών, διαμορφωτές πολιτικών, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, ερευνητές και άλλοι φορείς που ασχολούνται με την καινοτομία στην Ευρώπη.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα πραγματοποιήσει η Marite Seile, υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Λετονίας, ενώ τη συμμετοχή του έχει επιβεβαιώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Markku Markkula.

Το WIRE 2015 διοργανώνεται από το Latvian State Education Development Agency (VIAA) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ετήσιο αυτό ευρωπαϊκό forum διαλόγου για Περιφερειακές Στρατηγικές, Καινοτομία & Ανάπτυξη πραγματοποιείται για έκτη χρονιά.

Σημειώνεται ότι το περσινό WIRE V, διοργανώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στις 12&13 Ιουνίου 2014, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνέδριο είχε εστιάσει στην έξυπνη εξειδίκευση, την καινοτομία και την οικονομία της ανοικτής γνώσης ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης των Περιφερειών και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Το WIRE 2014 συγκέντρωσε 60 ομιλητές και 350 συμμετέχοντες από 30 χώρες, σε ένα διεθνές γεγονός με επίκεντρο την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, και για εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://wire2015.eu/