NewSum: Καινοτόμος, open, ελληνική εφαρμογή android για γρήγορη και σφαιρική ειδησεογραφική ενημέρωση

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Εφαρμογιάδα 2013 κέρδισε η καινοτόμα ελληνική εφαρμογή Android ?NewSum?. Με την εφαρμογή αυτή, οι χρήστες smartphone και tablet μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άμεση, γρήγορη και πολυφωνική ειδησεογραφική ενημέρωση.

Το NewSum είναι πια επαναστατική εφαρμογή που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργεί αυτόματα ένα περιληπτικό κείμενο για κάθε είδηση, αντλώντας δεδομένα από πολλές ειδησεογραφικές πηγές. Η εφαρμογή αναζητά νέα σε πληθώρα ειδησεογραφικών πηγών, ομαδοποιεί τα κείμενα που αναφέρονται στην ίδια είδηση και τελικά εμφανίζει περιλήψεις για κάθε είδηση, χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις πηγές.

Η εφαρμογή NewSum αναπτύχθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία SciFY (ScienceForYou) που πραγματοποιεί προγράμματα πληροφορικής ανοιχτού κώδικα και τα διαθέτει δωρεάν σε όλους, με στόχο να δίνει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας.

Η προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοποριακή υπηρεσία, και την οποία εξέλιξε η SciFY, γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος?.

Με τη βοήθεια του NewSum ο αναγνώστης ενημερώνεται για τα βασικά σημεία της είδησης, χωρίς επαναλήψεις και παραλείψεις πληροφορίας, από πηγές που εμπιστεύεται. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης εξοικονομεί χρόνο, αφού δεν χρειάζεται πλέον να ανατρέχει σε πολλές ιστοσελίδες ή news aggregators και blogs, κάτι που συχνά οδηγεί σε ανάγνωση των ίδιων πληροφοριών από διαφορετικές πηγές.

Οι ειδήσεις στο περιβάλλον του NewSum ταξινομούνται βάσει της ημερομηνίας της είδησης και στη συνέχεια της σημαντικότητας της. Τα νέα κατηγοριοποιούνται και σύμφωνα με το αντικείμενο τους, για παράδειγμα υπό τις κατηγορίες «Ελλάδα» και «Οικονομία». Επιπλέον, υπάρχει επιλογή αναζήτησης, όπως και υπηρεσία «τσεκαρίσματος» των ήδη διαβασμένων ειδήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εφαρμογή διαθέτει επιλογές φιλτραρίσματος της πληροφορίας που επιθυμεί να εκτίθεται ο κάθε χρήστης. Ο τελευταίος μπορεί να επιλέξει τις κατηγορίες των ειδήσεων που θέλει, καθώς και τις πηγές των ειδήσεων που προτιμά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μόνο αυτές. Το NewSum προσφέρεται στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά.

Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής αποτελεί το γεγονός ότι είναι ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς όχι μόνο να τη χρησιμοποιήσει δωρεάν, αλλά και να την αλλάξει, να την αναπτύξει, και να την ταιριάξει στις ανάγκες του.

Κλείνοντας, εντυπωσιακό είναι ότι, όπως ισχυρίζεται και η SciFY, εφαρμογή NewSum είναι η μοναδική του είδους στην αγορά και προσφέρεται δωρεάν.