Επιστημονική συνεργασία Ελλάδας - Γερμανίας στον τομέα Βιοτεχνολογίας Φυτών

13.12.2005

Έλληνες, Κύπριοι και Τούρκοι εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν επιλεγμένα γερμανικά ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιοτεχνολογίας Φυτών, στο πλαίσιο αποστολής που διοργάνωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Ανάπτυξης. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πρόγραμμα Επιστημονικής και Τεχνολογικής Διακρατικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Στόχος της αποστολής ήταν η ενίσχυση των ελληνικών ερευνητικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Βιοτεχνολογίας Φυτών, μέσω της ανταλλαγής απόψεων των εμπειρογνωμόνων, της συνεργασίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμες εφαρμογές.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθ. Π. Καλτσίκη και Π. Χατζόπουλος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθ. Μ. Σωτηρία-Κουτσίκου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), επιχειρήσεων (Ν. Λεβεντάκη και Β. Ντουρτόγλου από τις εταιρείες Vitro Hellas AE και Vioryl ΑΕ αντίστοιχα) και φορέων που δραστηριοποιούνται στον παραπάνω τομέα (Σ. Αδαμόπουλος, Ελληνικός Σύνδεσμος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας). Τη ΓΓΕΤ εκπροσώπησε ο Δρ Ν. Σιδηρόπουλος (Τμήμα Διακρατικών Σχέσεων, Διεύθυνση Διεθνούς Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας), ενώ στην αποστολή συμμετείχε και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, με τη Δρα Χ. Πασκουάλ.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν από 26 έως 28 Οκτωβρίου 2005 στα παρακάτω ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις:

  • Ινστιτούτο Γενετικής Φυτών και Έρευνας Φυτοκαλλιεργειών (ΙPK), Gatersleben:
    Το Ινστιτούτο ασχολείται διεπιστημονικά με προβλήματα σύγχρονης βιολογίας, χρησιμοποιώντας φυτικές καλλιέργειες ως πειραματικούς οργανισμούς. Συγκαταλέγεται στα πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα του τομέα και συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και χρήση φυτογενετικών πόρων.
    Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Τράπεζα Γενετικής, η οποία διαθέτει περίπου 150.000 εισαγωγές για περισσότερα από 2.700 βοτανικά, και το Κέντρο Γενετικής του Ινστιτούτου. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για το Γερμανικό Πρόγραμμα Φυτικής Γενετικής (GABI), μία συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για τη Βιοτεχνολογία Φυτών που αποτελεί βασική υποδομή για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Δικτύου Γενετικής Φυτών (ERA NET PG).
  • Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Bayer CropScience, Potsdam:
    Η Bayer CropScience δραστηριοποιείται στον τομέα των καλλιεργητικών διαλυμάτων, παρέχοντας σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει επίσης εκτενές δίκτυο ερευνητικών κέντρων, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα της προστασίας καλλιεργειών, σπόρων, πράσινης βιοτεχνολογίας και μη γεωργικών εντομοκτόνων. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στα θερμοκήπια και στα εργαστήρια του Κέντρου, καθώς και παρουσίαση συγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων όπως, για παράδειγμα, η ανάλυση υδατανθράκων (ανάλυση αμύλου).
  • Ινστιτούτο Max Planck για Μοριακή Φυσιολογία Φυτών, Golm - Potsdam:
    Το Ινστιτούτο επικεντρώνεται στις διεργασίες Μεταβολισμού Φυτών σε διάφορα επίπεδα (ολόκληρα φυτά, όργανα, μεμονωμένα κύτταρα), με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων αναλυτικών τεχνικών που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων μέσω της βιο-πληροφορικής.
  • Ινστιτούτο Max Planck για Έρευνα Αναπαραγωγής Φυτών, Koln:
    To Ινστιτούτο διεξάγει βασική έρευνα σε μοριακή βιολογία φυτών, με σκοπό την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών τεχνικών αναπαραγωγής και περιβαλλοντικά φιλικών στρατηγικών φυτοπροστασίας για βιομηχανικές καλλιέργειες.

Η διοργάνωση των επισκέψεων ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς οι εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να διερευνήσουν κοινά ενδιαφέροντα για την ανάπτυξη διακρατικών επιστημονικών και τεχνολογικών συνεργασιών.