Νέος κύκλος ομιλιών 'Η έξαρση των παρασιτικών νόσων στην Ελλάδα & διεθνώς: Σύγχρονες προκλήσεις για την έρευνα και τη δημόσια υγεία' στο ΕΙΕ

12.02.2014

Τον Β΄ Κύκλο Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ 'Η έξαρση των παρασιτικών νόσων στην Ελλάδα & διεθνώς: Σύγχρονες προκλήσεις για την έρευνα και τη δημόσια υγεία', διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας & Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ 'Επιστήμης Κοινωνία'. Ο κύκλος περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες, ενώ ξεκινά την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στις 19:00 στο ΕΙΕ, Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία'', επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Θέμα του συγκεκριμένου κύκλου Μορφωτικών Εκδηλώσεων είναι η έξαρση των παρασιτικών νόσων στην Ελλάδα και διεθνώς και ειδικότερα, οι σύγχρονες προκλήσεις για την έρευνα και τη δημόσια υγεία. Η παγκόσμια αύξηση των μετακινήσεων, η κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη ανθεκτικότητας συμβάλλουν στην (επαν-) εμφάνιση των παρασιτικών νόσων ακόμα και σε περιοχές που είχαν εξαλειφθεί. Περισσότερα από 700 εκατομμύρια νέα κρούσματα οδηγούν σε δύο εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Η υπάρχουσα χημειοθεραπεία είναι ανεπαρκής και η ανάγκη για καινοτόμες θεραπευτικές και προληπτικές προσεγγίσεις είναι επιτακτική. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Β' Κύκλου Εκδηλώσεων είναι η Θεοδώρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια Ερευνών ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ και ο Σπύρος Ζωγράφος, Κύριος Ερευνητής, ΙΒΦΧΒ/ΕΙΕ.

Σημειώνεται ότι θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ομιλίες θα μεταδίδονται και ζωντανά, στη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΙΕ στα τηλέφωνα 210 7273516, 700 και στο e-mail: mkont@eie.gr.