Πρόσκληση για συμμετοχή στον Διαγωνισμό 'Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2014'

04.03.2014

Πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό για τα 'Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2014' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοινώθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στόχος του διαγωνισμού είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, που καθιερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεσμοθετήθηκαν το 2005, αποσκοπούν και στην αύξηση της ενημέρωσης γύρω από τις επιχειρήσεις, τόσο όσον αφορά στις πολιτικές που ακολουθούν όσο και στα πρακτικά αποτελέσματά τους και στην επιβράβευση της επιτυχίας. Η γεωγραφική εμβέλεια του διαγωνισμού καλύπτει τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις συνδεδεμένες στο πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (CIP) χώρες, δηλαδή την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία.

  • Προώθηση Επιχειρηματικότητας
  • Επένδυση στις Δεξιότητες
  • Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος
  • Υποστήριξη στη διεθνοποίηση της επιχείρησης
  • Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων
  • Βραβείο Υπεύθυνης και Συνολικής

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, από Επιτροπή που ορίζεται από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, η επιλογή των προτάσεων που θα προκριθούν στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού. Στο δεύτερο ευρωπαϊκό στάδιο, γίνεται επιλογή από μια υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή των καλύτερων συμμετοχών (shortlist).

Κάθε Κράτος Μέλος έχει το δικαίωμα να αποστείλει για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό έως δύο υποψηφιότητες, από δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η καλύτερη πρόταση που θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, θα βραβευθεί κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας στην ΕΕ τον Οκτώβριο 2014.

Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας είναι η Δευτέρα 28 Απριλίου 2014. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εθνικές οργανώσεις, κωμοπόλεις, πόλεις, περιφέρειες και κοινότητες, καθώς και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ αφενός δημόσιων αρχών και, αφετέρου, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και επιχειρησιακοί οργανισμοί.

Κριτήριο για την απονομή των βραβείων είναι η επιχειρηματική αξία της κάθε πρωτοβουλίας. Πιο συγκεκριμένα, κάθε συμμετοχή βαθμολογείται με βάση την πρωτοτυπία και την εφικτότητα, τον αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, τη βελτίωση στις σχέσεις των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών, και τη δυνατότητα εφαρμογής σε άλλο πλαίσιο.

Η διαδικασία συμμετοχής στο διαγωνισμό περιλαμβάνει πρώτα, τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής και στη συνέχεια την υποβολή της ανωτέρω αίτησης, καθώς και δύο έντυπων αντιγράφων της πρότασης και ενός αντιγράφου σε ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM) ιδιοχείρως ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή.

Επιπλέον, η αίτηση συμμετοχής και το επιχειρησιακό εγχειρίδιο που περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχή, αναρτώνται και στις διαδικτυακές διευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής: κα Σανιώτη Λήδα και Νικολοπούλου Όλγα, Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Δ/νση Διεθνών Βιομηχανικών Σχέσεων (Πλατεία Κάνιγγος, Aθήνα, 101 81), τηλ. 210 3893822 / 210 3893823, email: lsanioti@ggb.gr / nikolopoulouO@ggb.gr.