Οι νικητές του διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στην Υγεία ΣΦΕΕ Innovation Project

Με τη βράβευση των τριών καλύτερων καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της Υγείας ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ΣΦΕΕ Innovation Project που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Οι προτάσεις που βραβεύθηκαν διακρίνονται για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους, το χαμηλό σχετικά κόστος υλοποίησης και την πρωτοτυπία σε διεθνές επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ βράβευσε τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος 'εργαλείων' του ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης 'Disrupt, Startup, ScaleUP' που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα στις 24 Νοεμβρίου 2013.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ βράβευσε τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος 'εργαλείων' της πρωτοβουλίας ID-GC για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι 10 επικρατέστερες συμμετοχές παρουσίασαν σε 3 λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο μπροστά στους κριτές και το κοινό. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους 8 λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και των καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, από νέους αλλά και από έμπειρους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:

  • ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου (1ο Βραβείο: 25.000 ευρώ)

    Πρόκειται ουσιαστικά για μια απλή, φθηνή και γρήγορη πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα δείχνει πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου με βάση τα microRNA (μικρές αλληλουχίες RNA οι οποίες μπορούν να κάνουν τα γονίδια να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν).

    Στοχεύοντας στο να εντοπίσουν τα microRNA στον ανθρώπινο οργανισμό, η ομάδα ΜirOculus -μέλος της οποίας είναι και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, η οποία και παρουσίασε την ιδέα εκ μέρους όλης της ομάδας-, δημιούργησε το πρωτότυπο μιας συσκευής (ονομάζεται MIR.I.AM), η οποία μέσα σε μια ώρα, χρησιμοποιώντας τμήμα του υλικού (1ml) αιματολογικής εξέτασης, με ελάχιστο κόστος, θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του.

    Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.

  • PNEUMO PROJECT (2ο Βραβείο: 15.000 ευρώ)

    Η ιδέα αφορά ένα φορητό σπιρόμετρο -όργανο για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας- το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται από τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη.

    Το συνολικό κόστος είναι μικρότερο των 100 ευρώ, όταν οι υπάρχουσες λύσεις για σπιρομέτρηση είναι ακριβές για το μέσο χρήστη (ξεκινούν από τα 350 ευρώ). Το Pneumo απευθύνεται σε 3 κατηγορίες χρηστών: ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού, άτομα υψηλού κινδύνου για άσθμα σε χώρους εργασίας και άτομα με ενδιαφέρον για την υγεία τους. Το Pneumo, το σπιρόμετρο δηλαδή όπως το ονόμασε η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

  • PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων (3ο έπαθλο: 10.000 ευρώ)

    Σκοπός της πρότασης PNEUMOGENESIS είναι η μελέτη, η προώθηση και η χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (stem cells), τα οποία απομονώνονται με την διαδικασία της λιποαναρρόφησης από τον ίδιο τον ασθενή, για τη θεραπεία ανίατων παθήσεων με έμφαση στα νοσήματα του αναπνευστικού.

    Η θεραπευτική δράση των βλαστικών κυττάρων οφείλεται σε ένα συνδυασμό ανοσοτροποποιητικών, αντιαποπτωτικών, αντιφλεγμονωδών και πιθανώς αναγεννητικών ιδιοτήτων. Η ευκολία απομόνωσης των εν λόγω κυττάρων (λιποαναρρόφηση) και η δυνατότητα άμεσης χορήγησής τους (βρογχοσκοπικά) αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με αντίστοιχους πληθυσμούς πολυδύναμους κυττάρων (π.χ. προερχόμενων από τον μυελό των οστών). Στόχος είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης, νεοφυούς επιχείρησης που θα διαχειρίζεται όλα τα στάδια, από την επιλογή των ασθενών και την απομόνωση των αυτόλογων βλαστικών κυττάρων, μέχρι και τη θεραπευτική χρήση τους. Απώτερος στόχος είναι η μεταφορά της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας και σε άλλους τομείς της Ιατρικής.

    Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένης Μπούρος, τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου.

    Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία-πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους-'μάστιγες' του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.

Ο ΣΦΕΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύνδεσμος με 69 μέλη (31 ελληνικές και 38 θυγατρικές πολυεθνικών - φαρμακευτικές εταιρείες), ο οποίος εκπροσωπεί το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1982 και όλα αυτά τα χρόνια εργάζεται για την προώθηση θέσεων που προάγουν το κοινό συμφέρον των πολιτών, της Πολιτείας και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Eκπροσωπώντας έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται ως 'κλάδος αιχμής' για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έχοντας την καινοτομία ως βασικό συστατικό στοιχείο, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη πρωτοπόρων ιδεών με στόχο τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτόμων λύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.