Tο πρώτο ελληνικό cluster για το Διάστημα, ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) είναι τα νέο αναπτυσσόμενο βιομηχανικό cluster καινοτομίας, το οποίο αποτελείται από ελληνικές εταιρείες και startups, πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά ινστιτούτα με στόχο την προώθηση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στον τομέα διεθνώς.
Το si-Cluster εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) 'Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο Πλανήτης - Πιλοτική Φάση Λειτουργίας'. Από το 2005, τα περισσότερα μέλη του si-Cluster συμμετέχουν σε έργα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA) και του ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα, συλλογικά, αλλά και ανεξάρτητα.
Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) σε συνεργασία με το Corallia Clusters Initiative διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην έναρξη και την ανάπτυξη του, παγκόσμιας εμβέλειας πλέον, si-Cluster, το οποίο ήδη διαθέτει το πιστοποιητικό αριστείας Bronze Label του European Secretary for Cluster Analysis.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στις 11 Φεβρουαρίου 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή αεροδιαστημικής στο Ισραήλ. Η Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο συνέδριο Αεροδιαστημικής «Ilan Ramon» και είχε - μεταξύ άλλων - συναντήσεις με τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ισραήλ, Rafael, Elbit και IAI, ενώ συζήτησε θέματα αμοιβαίας συνεργασίας.
Στην αποστολή, η οποία διοργανώθηκε υπό τον συντονισμό του si-cluster και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), συμμετείχαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ, εννέα ελληνικές επιχειρήσεις αεροδιαστημικής: AerospaceVentures, European Sensor Systems, Geosystems Hellas, Inasco, Irida Labs, Planetek Hellas, Prisma Electronics, Teletel, και TerraSpatium και οι συντονιστές του si-Cluster από το Corallia.
Στο si-Cluster εντάσσονται τρία συνεργατικά έργα εθνικής εμβέλειας, τα οποία αναπτύσσουν τεχνολογίες συστημάτων πλοήγησης και συμπίεσης δεδομένων, καθώς και τεχνολογίες αιχμής και ικανοποιούν τις ανάγκες εφαρμογών παρατήρησης της γης. Συμμετέχουν επίσης, δύο έργα νέων επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία υλικών νανοτεχνολογίας για το διάστημα και την κατασκευή συστημάτων προσομοίωσης για την εκτόξευση, προσγείωση και πλοήγηση διαστημοπλοίων.
Εντάσσονται δεκατρία καινοτομικά επιχειρηματικά σχέδια με ενδεικτικούς στόχους, μεταξύ άλλων, του κύκλου εργασιών κατά 47%, των εξαγωγών κατά 69%, των επενδύσεων ιδιωτών επενδυτών κατά 20%, των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη κατά 82% και την αύξηση των αιτήσεων πατεντών κατά 68%. Τέλος, εντάσσεται και το έργο κοινών υποδομών και υπηρεσιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μελών, εκπαίδευσης, συντονισμού και δικτύωσης στο πλαίσιο του cluster από πλευράς του φορέα-αρωγού.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε πεδία εφαρμογής υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη βιομηχανία και, κατ' επέκταση για την εθνική οικονομία. Το πρόγραμμα στοχεύει να αποτελέσει την πλατφόρμα, όπου συνδυάζονται αρμονικά όλα τα σχετικά διαστημικά προγράμματα διαφόρων υπουργείων και κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του si-Cluster βρίσκεται η πλήρης αξιοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία με εφαρμογές σε τομείς όπως: επιτήρηση θαλάσσιων περιοχών και θαλάσσιων-χερσαίων συνόρων, παρακολούθηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, παράκτιου περιβάλλοντος και αγροκαλλιεργειών, υποστήριξη μετεωρολογικών προβλέψεων, έλεγχος οικολογικών καταστροφών, έξυπνες μεταφορές για τους πολίτες, μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσίες με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος, αεροναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, ιατρική, άμυνα και ασφάλεια. Με περισσότερα από 20 μέλη από τον χώρο της βιομηχανίας και μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών εργαστηρίων και ερευνητικών ινστιτούτων, με 1.000 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης και με έντονη γεωγραφική εστίαση στις περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, το si-Cluster έχει ήδη αναπτύξει κοινά κανάλια πωλήσεων και προμηθειών και χρησιμοποιεί κοινές υποδομές και υπηρεσίες, επιτυγχάνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
'Με το si-Cluster, στόχος μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που αναπτύσσουν διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές ώστε να προσελκύσει σημαντική ερευνητική και επιχειρηματική δραστηριότητα', επισημαίνει ο κ. Jorge-A. Sanchez-P, Υπεύθυνος Στρατηγικής και Οικονομικών του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster.
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, δήλωσε πως οι συνέργειες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των clusters δημιουργούν μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις, καθώς δημιουργείται ένα οικοσύστημα στο οποίο συνυπάρχει η συνεργασία και ο ανταγωνισμός, η προβολή προϊόντων, υπηρεσιών και επιτευγμάτων, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, σε γνώση και σε αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα. Η συνεισφορά από την πλευρά της πολιτείας με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και εργαλείων στήριξης μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξή τους. Ο Δρ Χ. Βασιλάκος τόνισε τη βούληση της ΓΓΕΤ για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη όλων των clusters προκειμένου να καταστούν άμεσα βιώσιμα και να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.