Χορήγηση Υποτροφιών του προγράμματος 'Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων' από το ΙΚΥ

19.06.2014

Τη χορήγηση υποτροφιών για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας ή τμήματος διδακτορικής διατριβής στις Δότριες Χώρες του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, ανακοίνωσε πρόσφατα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), διαχειριστής της συγκεκριμένης δράσης του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος 'Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων' θα χρηματοδοτηθούν δράσεις προώθησης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου διδακτορικού και μεταδιδακτορικής έρευνας, σε συναφή προς το Πρόγραμμα γνωστικά πεδία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των Δότριων χωρών. Το πρόγραμμα υποτροφιών συγχρηματοδοτείται κατά 85% από πόρους του ΧΜ ΕΟΧ, περιόδου 2009-2014, και κατά 15% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι υποτροφίες θα δοθούν σε απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Έλληνες ή έχοντες νόμιμη διαμονή πέντε ετών στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τμήμα των μεταπτυχιακών τους σπουδών επιπέδου διδακτορικού, καθώς και σε ερευνητές, προκειμένου να διεξάγουν μεταδιδακτορική έρευνα σε Ιδρύματα των Δότριων Χωρών.

Η σχετική ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, που θα περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή της δράσης, τους στόχους, τις ομάδες-στόχο, τη διαδικασία αίτησης, επιλογής και επιχορήγησης, τα αναλυτικά κριτήρια αξιολόγησης, καθώς και κάθε πληροφορία που αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος των υποτροφιών, αναμένεται να έχει δημοσιευτεί έως το τέλος Ιουνίου 2014.

Η επιλογή των υποτρόφων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου 2014. Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι προκηρυγμένες θέσεις, μέσω της πρώτης πρόσκλησης, θα γίνει επαναληπτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως το τέλος Οκτωβρίου 2014, ώστε η διαδικασία επιλογής να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Απαραίτητα κριτήριο επιλεξιμότητας είναι ο υποψήφιος υπότροφος να έχει γίνει δεκτός από ίδρυμα της Δότριας Χώρας. Ο υποψήφιος διδάκτωρ ή ερευνητής δεν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει άλλες μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου διδακτορικού ή μεταδιδακτορική έρευνα. Επιπλέον, ο αιτών δεν πρέπει να έχει λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές ίδιου επιπέδου ή για αντίστοιχη μεταδιδακτορική έρευνα.

Στα κριτήρια αξιολόγησης συμπεριλαμβάνονται η συνάφεια του πτυχίου/μεταπτυχιακού/διδακτορικού διπλώματος και μαθήματα σχετικά με τον τομέα της διαχείρισης των θαλάσσιων και εσωτερικών υδατικών πόρων, η βαθμολογία, η γνώση Αγγλικής Γλώσσας και κάποιας γλώσσας των Δότριων Χωρών, καθώς και τα κίνητρα και η αιτιολογική έκθεση.

Τα γνωστικά πεδία των σπουδών και της έρευνας θα είναι συναφή με τον τομέα της διαχείρισης των θαλάσσιων και εσωτερικών υδατικών πόρων. Συγκεκριμένα, τα επιλέξιμα γνωστικά πεδία είναι: Τεχνολογία-Διαχείριση Υδατικών Πόρων, Τεχνολογία Περιβάλλοντος, Θαλάσσια Χωροταξία-Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών, Διαχείριση Περιβάλλοντος, Θαλάσσια Οικολογία/Βιολογία-Υδροβιολογία, Επιστήμη της Προστασίας και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Υδατοκαλλιέργειες, Θαλάσσιο Περιβάλλον, Θαλάσσια Τεχνολογία, Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε Θαλάσσιο Περιβάλλον-Παραγωγή Ενέργειας από Υδατοπτώσεις, Επιστήμες Περιβάλλοντος.

Η χρονική διάρκεια της υποτροφίας είναι έως 18 μήνες. Για τον σκοπό αυτό διατίθεται το ποσό των 600.000 ευρώ, με επιχορήγηση ανά υποψήφιο διδάκτορα/ερευνητή ύψους 5.000 ευρώ, το ελάχιστο, έως 30.000 ευρώ, το μέγιστο. Η σχετική επιχορήγηση θα καλύπτει μηνιαία τροφεία, δαπάνες διδάκτρων (εφόσον απαιτούνται) και έξοδα μετάβασης επιστροφής.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) δημιουργήθηκε το 1994 από την ένωση των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) μέσω ειδικής συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία αυτή, εκτός από την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίου στα κράτη μέλη του ΕΟΧ, καλύπτει και τη συνεργασία σε τομείς όπως η έρευνα, η ανάπτυξη, η εκπαίδευση, η κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον κ.λπ.

Με στόχο να συμβάλλουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των κρατών-μελών και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, οι τρεις Δότριες Χώρες δημιούργησαν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την περίοδο 2009-2014 (ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014), ο οποίος αποτελεί εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης, για έργα σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας, μέσω προγραμμάτων σε 16 δικαιούχες χώρες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΧΜ ΕΟΧ ανέρχεται σε 1.8 δις Ευρώ. Ο ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 περιλαμβάνει 12 Τομείς Προτεραιότητας που αναλύονται σε 32 Προγραμματικές Ενότητες.

Τον Νοέμβριο του 2011 η Ελλάδα υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με τις Δότριες Χώρες για προγράμματα σε συνολικά πέντε Προγραμματικές Ενότητες. Στο πλαίσιο του 'Τομέα Προτεραιότητας Περιβαλλοντική Προστασία και Διαχείριση' συμφωνήθηκε η υλοποίηση του Προγράμματος 'Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων'. Η συνολική δημόσια δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 11.188.000 Ευρώ, με ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% από το ΧΜ ΕΟΧ. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλή περιβαλλοντική κατάσταση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων.

Η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Επιτροπής Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2009-2014 για την Υλοποίηση του Προγράμματος 'Ολοκληρωμένη Διαχείριση Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων' θα συναφθεί το αμέσως ερχόμενο διάστημα.