Βραδιά του Ερευνητή 2014 'Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!' στις 26 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα

24.09.2014

Με σύνθημα 'Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!' η φετινή Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνεται σε εννέα πόλεις σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου. Στην Αθήνα, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος' πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς. Μικροί και μεγάλοι είναι προσκεκλημένοι σε μία περιήγηση στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας που θα διαρκέσει από τις 6:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', σε ρόλο συντονιστή, ενώνει τις δυνάμεις του με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας 'Αθηνά', το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και άκρως ενδιαφέρουσας Βραδιάς του Ερευνητή, που αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε εργαστήρια και σε μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις του Κέντρου καθώς και στην Έκθεση Καινοτομίας. Στο κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενηθούν παραστάσεις και συζητήσεις για ερευνητικά ζητήματα αιχμής, στις οποίες το κοινό θα έχει ενεργό ρόλο. Θα γίνει ζωντανή σύνδεση με το CERN αλλά και με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου θα έχουν συγκεντρωθεί κορυφαίοι ερευνητές από όλη την Ευρώπη, ενώ θα προβληθούν βίντεο από τους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό.

Στον εξωτερικό χώρο του 'Δημόκριτου' όπως και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις, παιχνίδια επιστήμης, διαδραστικά πειράματα, επίδειξη ρομπότ, κινητό πλανητάριο, τηλεσκόπια για παρατήρηση των άστρων και γωνιές συζήτησης με ερευνητές και επιχειρηματίες.

Παράλληλα, η υπαίθρια σκηνή θα γεμίσει με μαγικά κόλπα και παιχνίδια: υγρά θα εξαφανιστούν, μπαλόνια θα συρρικνωθούν, λουλούδια θα καταψυχθούν, ατμοί κι εκρήξεις θα δημιουργηθούν από μικρούς 'μάγους-επιστήμονες', ενώ στο τέλος όλοι μαζί θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι 'Βρες τι σκέφτονται οι συμμαθητές σου'. Πώς; It's a kind of magic!

Τη βραδιά θα πλαισιώσει συναυλία με τη συμμετοχή ερευνητών/καλλιτεχνών, της ροκ μπάντας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και των καλλιτεχνών Μιχάλη Κακέπη και Ζακ Στεφάνου.

Την ίδια ημέρα το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', το ΕΑΑ και το ΕΛΚΕΘΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στην Πύλο, στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κόρινθο και στο Ενυδρείο της Ρόδου!

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εκδήλωση ετοιμάζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και θα υποδεχθεί το κοινό στο κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος του Πολυτεχνείου στη οδό Πατησίων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), θα πραγματοποιηθούν στην Aποθήκη Γ στο Λιμάνι, σε μια βραδιά που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους μέσα από δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, δρώμενα, πειράματα, συζητήσεις, μουσική, δραστηριότητες για παιδιά και πολλά ακόμη. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε τεχνικές ασφαλούς οδήγησης μπαίνοντας στον προσομοιωτή οδήγησης, να δει από κοντά τα έξυπνα οχήματα του μέλλοντος, να παρατηρήσει το DNA των οργανισμών, να εξερευνήσει το ταλέντο του στην αγγειοπλαστική με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, να συνομιλήσει με το ρομπότ βοηθό, να μπει στο όχημα Mobilab και να κάνει live μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, να διαγωνιστεί στο διαδραστικό πίνακα αντανακλαστικών κ.ά.

Στη Λάρισα, από τις 6 το απόγευμα ο επισκέπτης που θα έρθει στο Μύλο του Παπά θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ποικίλες εκδηλώσεις που όλες θα έχουν στόχο να τον ενημερώσουν για το έργο του ερευνητή και τις εφαρμογές της έρευνας στη ζωή μας.Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί παρακολουθώντας τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα 'Επιστήμη και Κοινωνία' που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Μύλου, ακολουθώντας μία πορεία ανάμεσα σε σταντς όπου θα εκτίθενται προϊόντα που είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, βλέποντας video από ερευνητικά εργαστήρια, video με τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε θέματα έρευνας, διάφορα εκθέματα, προβολή ντοκιμαντέρ με την αναβίωση του μύθου του Δαίδαλου, και τέλος συναυλία με τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι.

Στην Πάτρα, η εκδήλωση εστιάζει στην παρουσίαση πρωτοβουλιών και καινοτομικών προϊόντων/υπηρεσιών που έχουν αξιοποιηθεί επιχειρηματικά, από το χώρο της Υγείας. Ειδικότερα στον Πολυχώρο IDEAL (Πεζόδρομος Αγ. Νικολάου) θα υπάρξουν παρουσιάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ (Οι νέες διαστάσεις της ψηφιακής υγείας (Γιάννης Οφάκογλου, Managing Director, Ristart), Bioelectronic Medicines: the journey to closed loop treatment modalities(Roy Katso, Innovation Manager, GSK Bioelectronics R&D Unit), Development and marketing of innovative bioelectronic products (Dee Kotak, VP Bioelectronics USA). Παράλληλα, στην Αγορά Αργύρη, στην οδό Αγ. Ανδρέου, οι μικροί μαθητές της Πόλης μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 'Μικροί ερευνητές του εγκεφάλου', μέσα από διαδραστικό παιχνίδι, υπό την καθοδήγηση της Επ. Καθηγήτριας Μ. Μαργαρίτη.

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί από το ΙΤΕ στο κέντρο της πόλης και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή ταινίας για τη ζωή του Ελ Γκρέκο, έκθεση φωτογραφίας: Αντιλήψεις του χρόνου και μηχανικά μέσα μέτρησής του στον ελληνικό χώρο (18ος - 20ος αιώνας), επίδειξη Infokiosk για την πλοήγηση στην ψηφιακή Κρήτη κ.λπ.

Το πρόγραμμα στο Ηράκλειο περιλαμβάνει επίσκεψη του κοινού στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και παρουσίαση/προβολή ερευνητικών επιτευγμάτων, καθώς επίσης και δυνατότητα συζήτησης με ερευνητές για διάφορα επίκαιρα θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια σειρά από διαδραστικά πληροφοριακά συστήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και εφαρμογές, προηγμένες τεχνολογίες laser με διάφορες εφαρμογές, περιήγηση μέσα από προσομοίωση σε υπολογιστή ζωντανού κυττάρου, επίδειξη τεχνολογιών που αναλύουν κληρονομικές ασθένειες όπως αυτή του καρκίνου κ.ά. Η βραδιά θα συνοδεύεται από πολλά δρώμενα, ζωντανή μουσική και τραγούδι, φαγητό και ποτό.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται πανελλαδικά: http://www.rengreece.gr/

Ενημέρωση για τις εκδηλώσεις στο ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος':

www.demokritos.gr/rengreece@ncsr