Ημερίδα ενημέρωσης για τη διεθνή διάσταση του Erasmus+ στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης

03.12.2014

Hμερίδα ενημέρωσης επικεντρωμένη στη διεθνή διάσταση του προγράμματος Erasmus+ διοργανώνει το ΙΚΥ/Εθνική Μονάδα του Erasmus+ στις 5 Δεκεμβρίου 2014 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη της Εθνικής Μονάδας που θα αναλύσουν τις πολιτικές και τις δράσεις του προγράμματος και Έλληνες καθηγητές Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καλές πρακτικές στο πλαίσιο δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Erasmus. Στην ημερίδα ενημέρωσης συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, που λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020', με παρουσίαση για τις δράσεις Marie Sklodowska-Curie.

Στο πλαίσιο των δράσεων Marie Sklodowska-Curie χρηματοδοτούνται ευρωπαϊκά κοινά διδακτορικά (EJD), τα οποία έχουν αντικαταστήσει τα κοινά προγράμματα Erasmus Mundus για τα διδακτορικά στην επταετία 2014-2020. Τα ευρωπαϊκά κοινά διδακτορικά αποτελούν έναν από τους τρεις τύπους καινοτόμων δικτύων κατάρτισης (ITNs) που περιλαμβάνουν κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών δικαιούχων με δικαίωμα ανάθεσης διδακτορικών και είναι εγκατεστημένοι σε τρία διαφορετικά κράτη μέλη και συνδεδεμένες χώρες.

Ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, εταιρείες και ΜΚΟ που ασχολούνται με την έρευνα μπορούν να ζητήσουν χρηματοδότηση μέσω των καινοτόμων δικτύων κατάρτισης των δράσεων Marie Sklodowska-Curie που απευθύνονται σε νέους ερευνητές χωρίς διδακτορικό. Η επαγγελματική εκπαίδευση παρέχει πείρα εκτός του ακαδημαϊκού πλαισίου για την ανάπτυξη εγκάρσιων ικανοτήτων για την ενθάρρυνση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχολησιμότητας. Μη ευρωπαϊκοί οργανισμοί μπορούν, επίσης, να παρακολουθήσουν τα καινοτόμα δίκτυα κατάρτισης, που θα επιτρέψουν στους υποψηφίους να αποκτήσουν πείρα εκτός Ευρώπης.

Οι υποτροφίες Marie Sklodowska-Curie είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα που απευθύνεται σε έμπειρους ερευνητές, με διδακτορικό δίπλωμα ή τουλάχιστον τετραετή ερευνητική πείρα μετά το τέλος των σπουδών, που τους επιτρέπει την πρόσβαση σε διδακτορικές σπουδές. Οι υποτροφίες 'κινητικότητας' Marie Sklodowska-Curie καλούν Ευρωπαίους επιστήμονες να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο, διάρκειας έως 3 ετών, σε κάποια χώρα εντός ή εκτός Ευρώπης, διαφορετική από τον τόπο διαμονής/εργασίας τους. Επιπλέον, περιλαμβάνουν δράσεις για πανεπιστημιακά δίκτυα και κατάρτιση υποψήφιων διδακτόρων, συμπράξεις μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας, βραχυπρόθεσμες ανταλλαγές καθώς και την επανένταξη Ευρωπαίων ερευνητών που επιστρέφουν από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Το Erasmus+ είναι το νέο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το οποίο την περίοδο 2014-2020 συνεχίζεται με συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 15 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 40% από το προηγούμενο πρόγραμμα, και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης. Κατά την επταετία 2014-2020 το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα παρέχει ευκαιρίες μετάβασης στο εξωτερικό σε 4 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 300.000 υπαλλήλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 135.000 ανταλλαγές φοιτητών και προσωπικού με τη συμμετοχή μη ευρωπαϊκών χωρών-εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέα μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανταλλαγή φοιτητών αποδεικνύει ότι οι απόφοιτοι με διεθνή εμπειρία έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια ανεργία σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σπουδάσει ή δεν έχουν παρακολουθήσει κατάρτιση στο εξωτερικό και, πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ποσοστό ανεργίας τους είναι κατά 23% χαμηλότερο. Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και έλαβε απαντήσεις από σχεδόν 80.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και επιχειρήσεων.

'Τα πορίσματα της μελέτης αντικτύπου για το Erasmus είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένων των απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι σαφές: Εάν σπουδάσετε ή παρακολουθήσετε κατάρτιση στο εξωτερικό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσετε τις εργασιακές προοπτικές σας. Με το νέο πρόγραμμα Erasmus, η ΕΕ θα παρέχει υποτροφίες σε τέσσερα εκατομμύρια άτομα την περίοδο 2014 2020, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να δουν πώς είναι να ζεις σε άλλη χώρα μέσω των σπουδών, της κατάρτισης, της διδασκαλίας ή του εθελοντισμού' δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το νέο πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δράσεις Marie Sklodowska-Curie, υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.