Απονομή βραβείων του φοιτητικού διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας Ennovation 2014

Η βράβευση των νικητών του 'Ennovation 2014', του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του egg-enter grow go, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Eurobank. Η φετινή εκδήλωση ξεκίνησε με ένα ειδικό σεμινάριο με θέμα 'Ευκαιρίες Χρηματοδότησης', στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών που υποστηρίζουν την καινοτομία και τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων ψηφιακής καινοτομίας στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Odyssey Venture Partners, το Openfund και η Ατλαντίς Συμβουλευτική.

Ο Δρ. Ηρακλής Αγιοβλασίτης από το ΕΚΤ παρουσίασε συνοπτικά το πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας για επιχειρήσεις, εστιάζοντας σε ανταγωνιστικά προγράμματα που αφορούν τον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας για νεοφυείς επιχειρήσεις. Το πάνελ συζήτησης, που συντόνισε ο Δημήτρης Ασκούνης, Αν. Καθ. του ΕΜΠ, εξελίχθηκε με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα όπως οι πιθανότητες για μια ομάδα να αντλήσει χρηματοδότηση σήμερα, προϋποθέσεις που χρειάζεται να καλύπτει μία ομάδα για να μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση, τα κριτήρια αξιολόγησης ενός επενδυτικού σχεδίου από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης και από έναν ιδιώτη επενδυτή, ενώ δόθηκαν πρακτικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στα πρώτα του βήματα.

Σημειώνεται ότι τo ΕΚΤ λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και είναι συντονιστής του δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network-Hellas, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε πανευρωπαϊκά για τις υπηρεσίες υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ειδικό bootcamp επιχειρηματικότητας για να υποστηριχθούν σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο οι ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού, το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 339 φοιτητές σε 90 ομάδες από 35 ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών οργανώθηκαν ειδικά μαθήματα, σεμινάρια και workshops σε 8 ΑΕΙ στην Ελλάδα και την Κύπρο για να βοηθηθούν οι συμμετέχοντες. Μετά από δύο γύρους αξιολογήσεων, στον τελικό προκρίθηκαν 20 ομάδες (αποτελούμενες από 63 φοιτητές προερχόμενοι από 15 διαφορετικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα) και παρουσίασαν τα business plans σε 9μελή επιτροπή ειδικών.

Τα βραβεία του διαγωνισμού Ennovation 2014

Τα φετινά βραβεία απονεμήθηκαν στις παρακάτω ομάδες:

1ο βραβείο - 'Καινοτομίας': TomoTECH Studio, ένα υψηλής ποιότητας λογισμικό για την επεξεργασία τριών διαφορετικών εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας (DTI, FMRI και Perfusion Scan). Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έγκειται στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των νευρικών ινών στην περίπτωση του DTI. Το πλεονέκτημα αυτό μεταφράζεται σε πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

2ο βραβείο - 'Αειφορίας και Βιωσιμότητας': Ladybag, ένα σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας για τον οικιακό χρήστη που του επιτρέπει να διαχειριστεί την κατανάλωση ενέργειας της οικίας. Μια απλή, cross platform λύση που στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης. Επιπροσθέτως της ενεργειακής παρακολούθησης, το LADYBUG επιτρέπει στον χρήστη να εκτελέσει αυτοματοποιημένες εργασίες όπως να ανοίγει/κλείνει συσκευές που συνδέονται σε μια LEAF έξυπνη πρίζα και είναι καταχωρημένες στον χρήστη.

3ο βραβείο - 'Ηλεκτρονικού Επιχειρείν': Comboclick, μία πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον χώρο των συστημάτων υποδείξεων (e-shop recommenders). Τα δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας ComboClick έναντι του ανταγωνισμού εστιάζονται τόσο στην δυνατότητα λειτουργίας της σε κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα,ανεξαρτήτως μεγέθους και υλικοτεχνικής υποδομής (platform agnostic), όσο και στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων, βάσει του αλγόριθμου που έχει αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ComboClick αναλύει τα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (το clickstream του εκάστοτε χρήστη και την προϊοντική γκάμα του e-shop) και προτείνει-υποδεικνύει στον εκάστοτε επισκέπτη τα προϊόντα που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης τελικής πώλησης.

4ο βραβείο - 'Ποιότητα Ζωής': Navideck, ένα λογισμικό συνοδηγός με τον στόχο να ελαχιστοποιήσει δευτερογενείς αποσπάσεις προσοχής που έρχονται σαν αποτέλεσμα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το Navideck με την φωνή του και έξυπνες κινήσεις αφής που δεν απαιτούν από τον οδηγό να βλέπει την διεπαφή. Το Navideck επιτρέπει στον οδηγό να κρατάει την προσοχή του στην οδήγηση.

5ο Βραβείο - Ομάδα Petsurfing, ενα project με βασική ιδέα: 'Φιλοξενία για τους μικρούς μας φίλους από ανθρώπους που έχουν και αγαπάνε τα κατοικίδια'. Βασικό στόχο έχει να προσφέρει ποιοτικές ανταλλακτικές υπηρεσίες φιλοξενίας κατοικίδιων, δωρεάν για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ανταλλακτικά και με χαμηλό κόστος για όσους δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας σε κατοικίδια. Αντίστοιχα ένας χρήστης θα αμείβεται όταν θα προσφέρει τις υπηρεσίες του μη ανταλλακτικά Τέλος η πλατφόρμα θα προσφέρει και διάφορες άλλες υπηρεσίες δωρεάν, όπως αγγελίες και ανακοινώσεις σχετικές με κατοικίδια.

Εκτός από τα χρηματικά έπαθλα, ο διαγωνισμός περιελάμβανε και άλλες παροχές, όπως βραβείο NBG Business Seeds, που περιλαμβάνει πρόκριση απευθείας στη 2η φάση του διαγωνισμού 'i-bank Innovation & Technology', υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης από το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τις 20 ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού, δύο υποτροφίες φοίτησης αξίας 24.000 ευρώ στο International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Καινοτομία κι Eπιχειρηματικότητα, τρεις υποτροφίες αξίας μέχρι και 36.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές σε μία από τις τρεις σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, λογισμικό και εργαλεία από το πρόγραμμα Microsoft BizSpark.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό και απένειμαν τα αντίστοιχα βραβεία ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καθηγ. Ιωάννης Βλαχάβας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, η Αν. Καθ. Αγγελική Κοκκινάκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ και ο Γιώργος Καμέτας, Επικεφαλής Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. και ο κος Σταύρος Ιωάννου, Ανώτατος Γενικός Διευθυντής και Group COO του Ομίλου Eurobank.

'Το ότι ο διαγωνισμός αυτός γίνεται στο κτήριο του egg δεν είναι τυχαίο', είπε ο κ. Σ. Ιωάννου. 'Ανοίγουμε πάντα καινούργιους δρόμους, δημιουργούμε πρότυπα τόσο στην καθαρά επιχειρηματική λειτουργία μας, όσο και στην κοινωνική μας παρέμβαση στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην υποστήριξη των νέων. Για την στήριξη της καινοτομίας, η Eurobank δεσμεύει ποσό 10 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότησή της, με έμφαση στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα αναδειχθούν μέσα από τα πρωτοπόρα προγράμματά της 'Η Ελλάδα Καινοτομεί!', σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και το egg, σε συνεργασία με το Corallia', πρόσθεσε ο κ. Σ. Ιωάννου.

Ο φετινός διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από το ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος) και τη MICROSOFT. Τη διοργάνωση του διαγωνισμού συντόνισαν από κοινού το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (School of Science and Technology), το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (Business School), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι δύο επιστημονικοί υπεύθυνοι του διαγωνισμού Καθ. Γ. Δουκίδης και Αν. Καθ. Κ. Πραματάρη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανακοίνωσαν την έναρξη του 8ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Ennovation 2015.

Ο διαγωνισμός Ennovation πραγματοποιείται εδώ και 7 χρόνια και υποστηρίζεται από ένα δίκτυο 16 Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 2015 θα υπάρχει συνεργασία και με άλλα πέντε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Ιρλανδία, Γερμανία, Δανία, Πορτογαλία, Πολωνία).