Σημαντική εθνική διάκριση σημείωσε η ομάδα δορυφορικής τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), υπό την καθοδήγηση του Δρ. Χάρη Κοντοέ, διευθυντή ερευνών του ΕΑΑ, στον διεθνή διαγωνισμό 'Copernicus Masters Awards 2014'. H ελληνική ομάδα τιμήθηκε με την απονομή του πρώτου βραβείου καλύτερης λειτουργούσας υπηρεσίας διαστημικής τεχνολογίας για το 2014, γνωστή ως 'Best Service Challenge 2014', για τη διαστημική υπηρεσία 'FireHub: A Space Based Fire Management Hub'. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), την Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία, καθώς και φορείς της Διαστημικής Βιομηχανίας της Ευρώπης.
Η ομάδα του ΕΑΑ που βραβεύτηκε αποτελείται από τους Δρ. Χάρη Κοντοέ, Θεμιστοκλή Χαιρεκάκη, Δρ. Ιωάννη Παπουτσή, Δρ. Σταύρο Σολωμό και τη Δρ. Εμμανουέλλα Ιερωνυμίδη. Η διαστημική υπηρεσία FireHub είναι αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς των τελευταίων ετών που ολοκληρώθηκε και προσφέρεται πλέον επιχειρησιακά από το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΑΑ BEYOND 'Building a Centre of Excellence for EO-based monitoring for Natural Disasters'. Η ελληνική πρόταση διακρίθηκε ανάμεσα σε 177 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 44 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς φέτος ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η υπηρεσία FireHub του ΕΑΑ λειτουργεί ως μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με τους δορυφόρους που πετάνε γύρω από τη Γη, στέλνοντας συνεχώς και με συχνότητα ανά πέντε λεπτά της ώρας εικόνες από τις συνθήκες που επικρατούν στο φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας. Οι απεικονίσεις αυτές συγκεντρώνονται στους ταχύτατους υπολογιστές Servers του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου και συνδυάζονται, με τη χρήση σύνθετων μοντέλων, με πολλά άλλα δεδομένα που αφορούν τα δυναμικά στοιχεία του καιρού και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Αποτέλεσμα της υπηρεσίας FireHub είναι να παρέχονται συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο υψηλής ακρίβειας πληροφορίες για την εξέλιξη κάθε πυρκαγιάς στην Ελλάδα ανά 5 λεπτά της ώρας και για την πρόβλεψη της διασποράς του καπνού πάνω από τα αστικά κέντρα ανά μια ώρα (με ταυτόχρονη εκτίμηση της περιεκτικότητας του καπνού σε οργανικά υλικά που έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ευάλωτων ηλικιών). Επίσης, παρέχονται εκτιμήσεις σε ημερησία, εβδομαδιαία και εποχική βάση σχετικά με την ακριβή έκταση και τα όρια των δασικών οικοσυστημάτων που κάηκαν και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την αποφυγή κάθε παράνομης ενέργειας καταπάτησης των καμένων εκτάσεων.
Οι παραπάνω δορυφορικές υπηρεσίες (παρέχονται μέσω δικτυακού τόπου του Κέντρου Αριστείας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΒΕΥOND στη διεύθυνση http://ocean.space.noa.gr/FireHub) αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και παρέχονται επιχειρησιακά σε βασικούς φορείς της χώρας μας, οι οποίοι εμπλέκονται θεσμικά στη διαχείριση και την καταστολή των πυρκαγιών, όπως στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199 ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ, καθώς και στο Επιχειρησιακό Κέντρο Παρακολούθησης Καταστροφών του ΟΤΕ, στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκού ερευνητικό έργο BEYOND 'Building Capacity for a Centre of Excellence for EO-based monitoring of Natural Disasters' (συνολικού προϋπολογισμού 2.305.000 ευρώ), στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε η υπηρεσία FireHub, αποσκοπεί στην επέκταση των προσφερόμενων υπηρεσιών διαχείρισης φυσικών καταστροφών μέσω της δημιουργίας στην Ελλάδα ενός Κέντρου Αριστείας το οποίο βασίζεται στη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης. Σκοπός είναι να βελτιωθούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες και να αναπτυχθούν νέες υποδομές δορυφορικής παρακολούθησης της Γης, καθώς και νέες υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων φαινομένων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, ηφαίστεια, ατμοσφαιρικοί ρύποι, μεταφορά σκόνης, μεταφορά καπνού, αστική θερμική νησίδα, κ.α. στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.