Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διοργανώνει Ημερίδα για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 'Oρίζοντας 2020'

04.12.2013

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ορίζοντας 2020' (Horizon 2020) -το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και τη Καινοτομία την περίοδο 2014-2020- διοργανώνει Ημερίδα για το Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC), όπως αυτό διαμορφώνεται στον Ορίζοντα 2020. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ERC και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου (9.30-14.45), στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Στην εκδήλωση, την οποία θα χαιρετήσει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Χρήστος Βασιλάκος, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency), Δρ Θ. Παπάζογλου, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ERC στo πλαίσιo του προγράμματος 'Ορίζοντας 2020' και τις αναμενόμενες προκηρύξεις για το 2014, ενώ εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας θα παρουσιάσει τις εθνικές δράσεις υποστήριξης 'Αριστείας' σε νέους & εμπείρους ερευνητές.

Αξιολογητές και επιτυχημένοι υποψήφιοι του προγράμματος ERC θα παρουσιάσουν χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν, από την πλευρά των υποβαλλόντων ερευνητών, διάφορες χρηματοδοτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, όπως η 'Consolidator Grant' για την υποστήριξη εξεχόντων ανεξάρτητων ερευνητών, η 'Advanced Grant' για καινοτόμες και επαναστατικές ερευνητικές προτάσεις και η 'Proof of Concept' για επιπλέον χρηματοδότηση ερευνητών που έχουν ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας.

Σχετικά με δράσεις του ΕΚΤ που σχετίζονται με το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ 'Ορίζοντας 2020', η Δρ Χριστίνα Πασκουάλ θα παρουσιάσει το ρόλο και τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα. Ειδικότερα, η Δρ Βικτωρία Τσουκαλά θα αναφερθεί στις σχετικές με την Ανοικτή Πρόσβαση δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, καθώς η ΕΕ έχει αναδείξει την ανοικτή πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε γενική αρχή του προγράμματος 'Ορίζοντας 2020'.

Το πρόγραμμα του ΕRC, με προϋπολογισμό ~ 13 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζει την 'έρευνα αιχμής' αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην 'πρώτη γραμμή' της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στην ιστοσελίδα της ημερίδας . Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ, παρέχοντας πληροφόρηση αλλά και υποστήριξη στις ελληνικές ερευνητικές ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τον Σεπτέμβριο του 2012, μάλιστα, εξέδωσε μελέτη για την αποτίμηση της ελληνικής συμμετοχής στο Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ ('5 years of Excellence in the European Research Area, 2007-2011: the case of Greece'), στην οποία παρουσιάζονται οι Έλληνες ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η γεωγραφική κατανομή των πόρων, η αριστεία ανά επιστημονικό πεδίο, η θέση της χώρας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κ.λπ. Η έκδοση είναι διαθέσιμη (στην αγγλική γλώσσα) στη διεύθυνση: www.ekt.gr/metrics. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίαζονται στο τεύχος 88 του περιοδικού 'Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία' του ΕΚΤ.

Η μελέτη εγκαινίασε μια νέα σειρά εκδόσεων του ΕΚΤ ('Intelligence Reports') με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που απορρέουν από τις δράσεις του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ. Οι εκδόσεις εντάσσονται στον θεσμικό του ρόλο για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου. Στόχος είναι να συμβάλλουν στη χαρτογράφηση και την αποτίμηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.