Προώθηση της καινοτομίας από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ

Η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου για την ανάπτυξη της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις ήταν ο στόχος της Ημερίδας Καινοτομίας που διοργάνωσε με επιτυχία το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στις 23 Οκτωβρίου 2013. Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, επιχειρήσεις, εκπρόσωποι και φορείς διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων, εκπρόσωποι πανεπιστημίων και φορέων αναδιανομής καινοτομίας. Βασικό αντικείμενο της Ημερίδας αποτέλεσε η παρουσίαση των υπηρεσιών της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ενώ συμμετείχαν ομιλητές και φορείς, οι οποίοι συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών καινοτομίας.

Στην ημερίδα συμμετείχε με παρουσίαση και το δίκτυο Europe Enterprise Network-Hellas, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και συνεργάζεται με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Το δίκτυο, το οποίο αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρουσίασε τις προηγμένες υπηρεσίες που παρέχει, με έμφαση σε θέματα προώθησης, προσφοράς και ζήτησης τεχνολογίας και τη διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων και αποστολών.

Επίσης, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), συνεργαζόμενος φορέας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρουσίασε τις δράσεις του για τη διάχυση της γνώσης και την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ η Ερευνητική Μονάδα Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας (URENIO) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου παρουσίασε το νέο σύστημα ανάλυσης και αξιολόγησης επιχειρηματικών αναγκών μέσω του οποίου παρέχεται η υπηρεσία τεχνοδιαγνώσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Παράλληλα, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασαν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters), την ενίσχυση της συνεργατικής και ανοικτής καινοτομίας και την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν και πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και εκδόσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ πάνω σε σχετικά θέματα, όπως ο Οδηγός Καινοτομίας για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Σκοπός του Οδηγού Καινοτομίας είναι να εισαγάγει τον αναγνώστη σε θέματα που συνδέονται με την καινοτομία και τη διαχείρισή της. Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εισαγάγουν διαδικασίες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν. Ο Οδηγός Καινοτομίας έχει δημιουργηθεί με σκοπό την αξιοποίησή του στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών.

Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση των μικρών επιχειρήσεων με τους όρους και το περιεχόμενο της έννοιας της καινοτομίας, καθώς και η ενίσχυση των δεξιοτήτων διαχείρισης γνώσης και ανάπτυξης καινοτομίας. Το περιεχόμενο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και αναπτύσσει θέματα σχετικά με τις μορφές καινοτομίας, τις προϋποθέσεις επιτυχημένης εφαρμογής της, καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, μηχανισμούς και προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας.