Tο 9o Διεθνές Συνέδριο με θέμα 'Εκπαίδευση και Βιβλιοθήκες στον Ψηφιακό Κόσμο' διοργανώνει η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2013 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Στόχος του συνεδρίου είναι η διερεύνηση της στενής σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών, η οποία γίνεται ισχυρότερη όταν εμπλέκεται η τεχνολογία της πληροφορίας.
Η ΟΕΕΒ προσκαλεί στο συνέδριο κοινό όχι μόνο προερχόμενο από τον τομέα της βιβλιοθηκονομίας, αλλά και από άλλα πεδία όπως αυτά της εκπαίδευσης, της διδασκαλίας και της πληροφορικής. Οι βιβλιοθήκες επιθυμούν πλέον να αναλάβουν τον ρόλο του κόμβου συνεργασίας μεταξύ βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών πληροφορικής προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Για τον λόγο αυτό, το συνέδριο θα φιλοξενήσει ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα με υπόβαθρο εκπαιδευτικό, βιβλιοθηκονομικό και σχετικό με τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας. Η γνώση που θα μεταδώσει ο κάθε ομιλητής θα προσθέσει αξία στη διαδικασία προς την αναζήτηση καλύτερων τρόπων χρήσης της τεχνολογίας και της επιστήμης της πληροφορίας προς όφελος της σχέσης μεταξύ εκπαίδευσης και βιβλιοθηκών, η οποία αναπτύσσεται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς.
Οι ομιλίες και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν θα εξετάσουν θέματα όπως η αξιοποίηση των εκπαιδευτικών παιχνιδιών από τις βιβλιοθήκες, η αξεπέραστη αξία της ύπαρξης βιβλιοθήκης στα σχολεία, οι τρόποι χρήσης δικτύων, η δημιουργία εκπαιδευτικών πακέτων από τις βιβλιοθήκες για τους εκπαιδευτικούς και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της πληροφοριακής παιδείας στις βιβλιοθήκες με τη χρήση ποικίλων τεχνολογικών εργαλείων.
Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά.
Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας (έως τις 5 Νοεμβρίου) με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους ομιλητές είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΟΕΕΒ.
Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών
Η ΟΕΕΒ συγκροτήθηκε το 2003 από εκπροσώπους από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν. Με βασική δέσμευση την ανοιχτή και ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών, κύριος στόχος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης, ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες προς τους αναγνώστες-χρήστες.
Από την ίδρυσή της κι έπειτα, η Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσε οχτώ συνέδρια με μεγάλη επιτυχία και πάνω από 20 εργαστήρια στα πλαίσια των συνεδρίων, αλλά και με ευρύτερη θεματολογία. Οι δραστηριότητες αυτές είχαν απήχηση σε περίπου 1500 βιβλιοθηκονόμους από 120 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ανάμεσα στους φορείς που απαρτίζουν την ΟΕΕΒ. Οι υπόλοιποι φορείς είναι οι παρακάτω: Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Θερβάντες Αθηνών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Τεκμηρίωσης Αμερικανικής Πρεσβείας, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Τέλος, η Επιτροπή εκδίδει το ηλεκτρονικό βιβλιοθηκονομικό περιοδικό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, που κυκλοφορεί τρεις φορές το χρόνο, με συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσιάσεις βιβλιοθηκών και νέα από τον ελληνικό και διεθνή βιβλιοθηκονομικό χώρο.