Όπως και κάθε χρόνο από το 2005, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η «Βραδιά του Ερευνητή» σε 300 πόλεις της Ευρώπης, ανάμεσα τους και πέντε ελληνικές. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τόσο τους ίδιους τους έλληνες ερευνητές όσο και το επιστημονικό έργο και την κοινωνική προσφορά τους.
Στην Αθήνα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, με δωρεάν μάλιστα μεταφορά από Νομισματοκοπείο-Δημόκριτος-Νομισματοκοπείο με το «Τρενάκι της Πόλης».
Με τη συμμετοχή πλειάδας ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, κ.ά.) το κοινό προσκαλείται σε μία περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεναγηθούν στα εργαστήρια, να περιηγηθούν στην έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δουν από κοντά και να συνομιλήσουν με ρομπότ, να εξερευνήσουν τα μυστικά του ουράνιου θόλου σε πλανητάριο, που θα εγκατασταθεί στον «Δημόκριτο» ειδικά για την εκδήλωση αυτή, άλλα και να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα από τηλεσκόπια. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται παράλληλα σε 5 ζώνες: Στο αμφιθέατρο, στον εκθεσιακό χώρο, στον περιβάλλοντα χώρο, στα εργαστήρια και στον κήπο!
Οι ερευνητές θα βρεθούν «επί σκηνής» σε σειρά επιστημονικών δρώμενων, όπως τον χαιρετισμό Ιταλού αστροναύτη από την Ρώμη και την παρουσίαση θεαματικών πειραμάτων και την ερμηνεία τους εν δράσει! Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στον κήπο θα στηθεί ένα «αστρο-πάρτι», ενώ η βραδιά θα κλείσει με συγκροτήματα, των ίδιων των ερευνητών, παραδοσιακής, σύγχρονης και έντεχνης μουσικής.
Στις εκδηλώσεις επίσης συμμετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), σε ρόλο συντονιστή, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΝΟΗΣΙΣ. Οι πολίτες στο Βόλο, στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Πάτρα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα δρώμενα αυτής της ξεχωριστής βραδιάς που στόχο έχει να προβάλει τα ερευνητικά επιτεύγματα και να αναδείξει τους ανθρώπους πίσω από αυτά.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τον κόσμο της έρευνας στην Ελλάδα, αλλά και σε όσους, ενώ έρχονται σε συχνή επαφή με τους ερευνητές και το έργο τους, δεν έχουν καταλάβει την καθημερινή προσπάθεια και αγωνία τους. Οι πολίτες αυτοί κυρίως προέρχονται από ομάδες που συνδέουν την έρευνα με την κοινωνία, όπως εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και υπουργείων, και παραγωγικές τάξεις (αγρότες, βιοτέχνες επαγγελματίες κλπ.).
Στόχος της «Βραδιάς των Ερευνητών» είναι να φέρει πιο κοντά τους ερευνητές με την ελληνική κοινωνία, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους νέους να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους ίδιους τους ερευνητές. Επομένως, κυρίαρχος σκοπός των εκδηλώσεων της 27ης Σεπτεμβρίου είναι η προώθηση της δημόσιας αναγνώρισης των ερευνητών και του ρόλου τους στην ελληνική κοινωνία.
Η «Βραδιά του Ερευνητή», η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, διοργανώνεται ανελλιπώς από το 2005 ως μέρος του προγράμματος People (Marie Curie Actions) την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στο 7o Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η βραδιά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί, όπως ισχυρίζονται και οι διοργανωτές στη σελίδα της στο Facebook: «σε μία εποχή που σηματοδοτείται από την κυριαρχία της Τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας, είναι απόλυτη ανάγκη η κοινωνία και κυρίως οι νέοι να κατανοήσουν την επιστημονική έρευνα και να απομακρυνθούν από την εικόνα του αποκομμένου από την κοινωνία και κλεισμένου σε ένα εργαστήριο «παρανοϊκού επιστήμονα», η οποία δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί από την παραλογοτεχνία και κάποια κινηματογραφικά έργα.»
Links
- Βραδιά Ερευνητή 2013 στην Ελλάδα
- Βραδιά Ερευνητή 2013 στην Ελλάδα (Facebook)
- Researchers' Night 2013-Volos
- Researchers' Night: One night
- 300 European cities
- Βίντεο για τη Βραδιά στον Δημόκριτο