Επιστημονική Αριστεία & Περιφερειακή Ανάπτυξη σε νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

04.06.2013

Περισσότερα από 56 εκατ. ευρώ απορρόφησαν ελληνικοί οργανισμοί για την ανάπτυξη του ερευνητικού δυναμικού τους σε περιφέρειες σύγκλισης της ΕΕ, σύμφωνα με τη μελέτη 'Επιστημονική Αριστεία στις Περιφέρειες Σύγκλισης της ΕΕ, 2007 - 2012: η περίπτωση της Ελλάδας' που εξέδωσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Η μελέτη συνοψίζει τα αποτελέσματα του προγράμματος 'Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)' (Ειδικό Πρόγραμμα 'Ικανότητες', 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ) την περίοδο 2007-2012. Στόχος του προγράμματος είναι αφενός η τόνωση της ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας και, αφετέρου, η ισόρροπη ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Πρόκειται για καινοτόμο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εισάγει, για πρώτη φορά, τη διάσταση της περιφέρειας στην έρευνα και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας εκτός από το Νότιο Αιγαίο, χρηματοδοτήθηκαν, έως το τέλος του 2012, 34 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 69,03 εκατ. ευρώ και κοινοτική χρηματοδότηση 56 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις σε ερευνητικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, δικτύωση με τους καλύτερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, προβολή των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, κατάρτιση σε θέματα Δικαιωμάτων Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αλλά και αξιολόγηση από διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Το 50% της κοινοτικής χρηματοδότησης (28 εκατ. ευρώ) αφορά τον τομέα της Υγείας, το 48,5% τον τομέα των Φυσικών Επιστημών (27,16 εκατ. ευρώ) και το 1,5% τον τομέα των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (831 χιλ. ευρώ). Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής χρηματοδότησης, το 46,08% απορροφήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής (26,21 εκατ. ευρώ), το 30,2% από την Κρήτη (16,91 εκατ. ευρώ), το 9,44% από την Κεντρική Μακεδονία (5,29 εκατ. ευρώ), το 7,6% από τη Δυτική Ελλάδα (4,29 εκατ. ευρώ), το 4,23% από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (2,37 εκατ. ευρώ) και το 1,58% από την Ήπειρο (0,89 εκατ. ευρώ).

Το 51,2% των ελληνικών προτάσεων υποβλήθηκαν από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το 47,45% από Ερευνητικά Κέντρα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υποβλήθηκε μόνο μία πρόταση με ελληνική επιχείρηση ως συντονιστή (spin-off Πανεπιστημίου), η οποία δεν χρηματοδοτήθηκε. Ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν ενεργό εμπλοκή στην υλοποίηση των έργων ως συνεργάτες.

Το REGPOT είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε επιτυχίες και απορρόφηση προϋπολογισμού στην κύρια πρόσκληση του προγράμματος (REGPOT-1). Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί οργανισμοί έχουν απορροφήσει το 22,86% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ για τη συγκεκριμένη δράση.

Το ΕΚΤ εξέδωσε τη μελέτη στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για τη συλλογή, οργάνωση και διάθεση επιστημονικής πληροφορίας και περιεχομένου και την απεικόνιση με δείκτες της ελληνικής επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Εντάσσεται σε σειρά εκδόσεων (Intelligence Reports) με αξιόπιστα στοιχεία και δείκτες που απορρέουν από τις δράσεις του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ. Βασίζεται σε στοιχεία του Εθνικού Σημείου Επαφής, καθώς και σε έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοιχεία από την κοινοτική υπηρεσία CORDIS και τη βάση δεδομένων e-CORDA. Σημειώνεται πως το ΕΚΤ υποστήριξε ενεργά τους ελληνικούς οργανισμούς στην υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση έργων και τη διάδοση των αποτελεσμάτων τους. Συντόνισε επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό' (ResPotNet, 2008-2012).

Links