Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και αξιοόλογες προτάσεις ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων του προγράμματος για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας egg, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank και του επιστημονικού συνεργατικού σχηματισμού Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά. Η διαδικασία αξιολόγησης, με την οποία ολοκληρώθηκε η φάση enter του προγράμματος, διήρκησε 4 εβδομάδες και ανέδειξε 22 επιχειρηματικές προτάσεις υψηλού επιπέδου, οι κύριοι συντελεστές των οποίων περνούν στην επόμενη φάση enter και εντάσσονται στον 1ο ετήσιο κύκλο του προγράμματος.
Τα 22 επιχειρηματικά σχέδια που προκρίθηκαν εκπροσωπούν διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Αναλυτικά, τέσσερις προτάσεις προέρχονται από τις Τεχνολογίες και Εφαρμογές Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τρεις από τα Οικοδομικά Υλικά, τις Κατασκευές και τη Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας, τρεις από τον Τουρισμό, τη Φιλοξενία και την Εστίαση, δύο από τη Γεωργία, τις Υδατοκαλλιέργειες και την Κτηνοτροφία, δύο από τη Δημιουργική και Πολιτιστική Βιομηχανία, δύο από την Ενέργεια και τις Ανανεώσιμες Πηγές, δύο από τις Μεταφορές και την Αποθήκευση, μία από τη Βιοτεχνολογία, τα Φαρμακευτικά Προϊόντα και τις Ιατρικές Συσκευές, μία από το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και τις Υπηρεσίες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μία από τις Υπηρεσίες Υγείας, και μία από τα Τρόφιμα και Ποτά.
Ο κ. Βαγγέλης Κάββαλος, γενικός διευθυντής μικρών επιχειρήσεων στη Eurobank, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του «επιχειρείν» στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό το μεγάλο ποσοστό εξαιρετικά ποιοτικών επιχειρηματικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από νέους ανθρώπους. Επιπλέον, ο κ. Σ. Ιωάννου, γενικός διευθυντής εργασιών, τεχνολογίας και οργάνωσης της Eurobank, υπογράμμισε την εντυπωσιακή ανταπόκριση νεανικών επιχειρηματικών ομάδων στην πρωτοβουλία και την προσπάθεια των φορέων για την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας ως σημαντικής διεξόδου από την κρίση.
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Corallia, καθ. Βασίλειος Μακιός, χαρακτήρισε αξιόλογες τις ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου προτάσεις που κατατέθηκαν στο σύνολό τους και τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στον επιχειρηματικό στίβο.
Από τις 22 προκριθείσες ομάδες, το 40% του συνολικού αριθμού των μελών τους είναι γυναίκες, το 80% είναι απόφοιτοι, ενώ το 20% φοιτητές, το 50% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 23-27 ετών, το 24% είναι 33-35 ετών, το 22% είναι 28-32 ετώ, ενώ το 4% είναι κάτω των 22 ετών. Στη διαδικασία αξιολόγησης συμμετείχαν 50 διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες με διεθνή αναγνώριση, εξασφαλίζοντας αμερόληπτη, διαφανή και εύστοχη αξιολόγηση των συνολικά 191 προτάσεων που υποβλήθηκαν από νέους επίδοξους επιχειρηματίες.
Οι 22 ομάδες των προτάσεων που προκρίθηκαν θα εγκατασταθούν στο κτήριο του egg άμεσα και στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία σύστασης εταιρίας, μεταφοράς έδρας ή ίδρυσης υποκαταστήματος ήδη υφιστάμενης εταιρίας, σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος.
Οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους για έναν ολόκληρο χρόνο ένα ολοκληρωμένο πλάισιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία, όπως συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα ονόματα στους κλάδους της επιστήμης, της οικονομίας και των επιχειρήσεων, λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους, καθώς και υποστηρικτικές υπηρεσίες μίας στάσης (one-stop-shop) για όλα τα θέματα που αφορούν στην εκκίνηση και την ομαλή λειτουργία κάθε ομάδας.
Επιπλέον, οι ομάδες θα λάβουν επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (business bootcamp), το οποίο θα έχει πρακτικό χαρακτήρα και θα παρέχει τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για τη σταδιοδρομία των μελλοντικών νέων επιχειρηματιών.
Links
- Δελτίο τύπου egg: enter-grow-go
- Subdocument