Το Mediterranean Marine Science online στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ

27.03.2013

To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) ανακοινώνει τη λειτουργία μιας ακόμη ηλεκτρονικής έκδοσης, αποτέλεσμα της συνεργασίας του φορέα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Πρόκειται για το επιστημονικό περιοδικό Mediterranean Marine Science που το ΕΛΚΕΘΕ εκδίδει από το 2000. Τα πρώτα 14 τεύχη (και περισσότερα από 250 άρθρα) είναι πλέον διαθέσιμα στη διεύθυνση http://www.medit-mar-sc.net/ και μάλιστα ανοικτά προσβάσιμα στην ερευνητική και επιστημονική κοινότητα της χώρας. Το περιοδικο εντάσσεται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών εκδόσεων ΕΚΤ ePublishing.

Στο περιοδικό Mediterranean Marine Science δημοσιεύονται πρωτότυπες έρευνες, ανακοινώσεις, καταγραφές της βιοποικιλότητας, εκτεταμένες βιβλιοκριτικές, σχόλια και θεματικά αφιερώματα στους τομείς της ωκεανογραφίας, θαλάσσιας βιολογίας, θαλάσσιας διατήρησης, λιμνολογίας, αλιείας και υδρολογίας, για την περιοχή της Μεσογείου και τις γειτονικές περιοχές. Το περιοδικό εκδίδεται στα αγγλικά, ακολουθεί διαδικασίες επιστημονικής αξιολόγησης, έχει υψηλό δείκτη απήχησης διεθνώς (impact factor) και ευρετηριάζεται από διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Η νέα έκδοση του περιοδικού είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του ΕΛΚΕΘΕ με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που παρέχει μια σειρά από ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε όλα τα στάδια της εκδοτικής δραστηριότητας -από την ψηφιοποίηση μέχρι τη δημοσιότητα- υπηρεσίες που εμπλουτίζονται παράλληλα με τις εξελίξεις στον χώρο της ηλεκτρονικής ακαδημαϊκής επικοινωνίας. Αντλώντας από την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του φορέα στις ηλεκτρονικές υποδομές, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ (ΕΚΤ ePublishing) θέτουν ως στόχο τη μετάβαση έγκριτων επιστημονικών εκδόσεων σε διαδικτυακό περιβάλλον λειτουργίας, την οργάνωση της εκδοτικής διαδικασίας και την παρουσίαση της έκδοσης σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και τάσεις.

Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει ανάμεσα σε περισσότερα από 250 επιστημονικά άρθρα που είναι ανοικτά για ανάγνωση ή για ξεφύλλισμα, να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποβολής της εργασίας τους στο περιοδικό, αλλά και να υποβάλλουν εργασία προς αξιολόγηση, διαδικτυακά. Η διαδικτυακή διαχείριση της εκδοτικής διαδικασίας διενεργείται από το λογισμικό ανοικτού κώδικα Open Journal Systems (OJS) παραμετροποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκδότη. Το OJS είναι συμβατό με διεθνείς ερευνητικές ηλεκτρονικές υποδομές και μηχανές ευρετηριασμού. Προσφέρει δυνατότητες ολοκληρωμένης υποστήριξης καίριων διαδικασιών της περιοδικής έκδοσης, όπως η διαδικασία αξιολόγησης, η διαχείριση συνδρομών κ.ά.

Ταυτόχρονα, το περιοδικό έχει ενσωματωθεί στο διαδικτυακό περιβάλλον των ηλεκτρονικών εκδόσεων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης ePublishing (http://www.ekt.gr/epublishing), όπου μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει ενιαία αναζήτηση και να πλοηγηθεί στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ συνολικά, δηλαδή σε περισσότερα από 1.700 άρθρα και πλήθος από ηλεκτρονικά βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.

Οι παραδειγματικές καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες του ΕΚΤ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις απορρέουν από τον θεσμικό ρόλο του φορέα για τη συγκέντρωση, ανοικτή διάθεση και προβολή της επιστημονικής παραγωγής της χώρας και ενισχύουν το όραμα του φορέα να συμβάλει ουσιαστικά στη μετάβαση σε νέα μοντέλα ψηφιακής έρευνας (e-science) με όχημα την τεχνολογία. Σε αυτή τη κατεύθυνση, το ΕΚΤ ePublishing επεκτείνει ολοένα και περισσότερο το δίκτυο συνεργασιών του με έγκριτους επιστημονικούς εκδότες.