H Δράση 'Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα' παρουσιάστηκε σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η Δράση (www.kallipos.gr) χρηματοδοτεί με 20 εκατομμύρια ευρώ καθηγητές (όλων των βαθμίδων) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα για τη δημιουργία 2.000 ηλεκτρονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων Ανοικτής Πρόσβασης, και υλοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ).
Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού, διαδραστικού, πολυμεσικού βιβλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Δράση χρηματοδοτεί τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων και συγγραμμάτων που μπορεί να έχουν ως πηγή το επιστημονικό υλικό των πανεπιστημιακών σημειώσεων ή να αποτελούν νέες προσπάθειες των διδασκόντων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα διατίθενται ελεύθερα μέσα από το διαδίκτυο προς όλους τους ενδιαφερόμενους, σε μορφή υποστηρίξιμη από υπολογιστές ή i-pad καθώς και οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή μορφή (e-book, cdrom κ.λπ.)
Κατά τη διάρκειά της παρουσιάστηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή κ. Νικόλαο Μήτρου, το ηλεκτρονικό βιβλίο 'Το Διαδραστικό Ηλεκτρονικό Βιβλίο'. Ιδιαίτερα οι καθηγητές/υποψήφιοι συγγραφείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία που απαιτείται και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να μπορέσουν να επιλεγούν και να λάβουν την αναγκαία χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου.
Η δεύτερη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ η τρίτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 7 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Μέσα από στοχευμένες θεματικές προσκλήσεις οι καθηγητές των ΑΕΙ θα μπορούν να υποβάλουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τη δημιουργία ηλεκτρονικών, ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και βοηθημάτων. Το μοντέλο των θεματικών προσκλήσεων διασφαλίζει την ανάπτυξη ηλεκτρονικών βιβλίων για όλες τις επιστημονικές κατηγορίες. Ο καθηγητής - συγγραφέας, εφόσον επιλεγεί, θα μπορεί να λάβει ως και 10.000 ευρώ επιχορήγηση για το προτεινόμενο νέο βιβλίο, με σημαντικότερη υποχρέωση τη διάθεσή του ελεύθερα στους φοιτητές όλων των ΑΕΙ της χώρας. Σε κάθε στάδιο της προσπάθειάς του ο καθηγητής θα συνεπικουρείται από εξειδικευμένες ομάδες με την κατάλληλη τεχνογνωσία στον τομέα ανάπτυξης ηλεκτρονικών βιβλίων.
Με την ευκαιρία της ημερίδας πραγματοποιήθηκε, την ίδια ημέρα, εκδήλωση με θέμα 'Publishing Scientific Research' που περιελάμβανε παρουσιάσεις από στελέχη του εκδοτικού οίκου Springer, του δεύτερου (μετά τον Elsevier) μεγαλύτερου εκδότη ακαδημαϊκών βιβλίων και περιοδικών παγκοσμίως.
Το υλικό (εισηγήσεις και παρουσιάσεις) της ημερίδας 'Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα' και της εκδήλωσης 'Publishing Scientific Research' διατίθεται στον δικτυακό τόπο της Δράσης. Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά μέσω Διαδικτύου με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και οι βιντεοσκοπημένες ομιλίες διατίθενται στο Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.