Μαθητές από 14 έως 18 ετών καλούνται να υποβάλουν τις εργασίες τους σε θέματα αστρονομίας και διαστημικής, διεκδικώντας το βραβείο του πανευρωπαϊκού εκπαιδευτικού διαγωνισμού Odysseus. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών σε δραστηριότητες που αφορούν την εξερεύνηση του Διαστήματος. το πλαίσιο του διαγωνισμού οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εργασίες με θέματα πάνω στην Αστρονομία και τη Διαστημική, συνδυάζοντας έτσι τη μάθηση με την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες 2-5 μαθητών, από το ίδιο ή διαφορετικό σχολείο ή τάξη, με τον επιβλέποντα καθηγητή τους, σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες: Ηλιακό Σύστημα, Διαστημόπλοια-Σχεδιασμός Αποστολών, Εξέλιξη της Ζωής. Οι ομάδες θα διαγωνιστούν σε εθνικό επίπεδο και οι τρεις νικήτριες (μία σε κάθε κατηγορία) θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Οι προτάσεις υποβάλλονται έως τις 15 Ιανουαρίου 2013.
Οι τρεις νικήτριες ομάδες του ελληνικού διαγωνισμού (μια ανά κατηγορία) εκτός από την αυτόματη πρόκριση στο δεύτερο γύρω του διαγωνισμού θα λάβουν τα εξής βραβεία.α) Οι μαθητές και των τριών ομάδων κερδίζουν τη συμμετοχή τους στο θερινό σχολείο φυσικής που θα πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του 2013 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών. β) Οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί των νικητριών ομάδων θα κερδίσουν τη δωρεάν συμμετοχή τους στο θερινό σχολείο που θα διοργανώσει η Ελληνογερμανική Αγωγή το ερχόμενο καλοκαίρι πάνω σε σύγχρονες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό. γ) Οι νικήτριες ομάδες θα παραστούν επίσης στο συνέδριο 'Magnetospheres of the Outer Planets' που διοργανώνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών (8 - 12 Ιουλίου 2013), όπου θα βραβευτούν και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε διεθνές επίπεδο, οι νικήτριες ομάδες ανά κατηγορία από κάθε χώρα μπαίνουν αυτόματα στο δεύτερο γύρω του διαγωνισμού, όπου θα διαγωνιστούν με την ίδια εργασία (απαιτείται μόνο μετάφραση στα Αγγλικά) για την ανακήρυξη των νικητριών ομάδων (μια ανά κατηγορία) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι τρεις ομάδες που θα διακριθούν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό θα επισκεφτούν το ευρωπαϊκό αστρονομικό κέντρο Portz-Wahn στη Γερμανία, θα γνωρίσουν από κοντά αστροναύτες και θα ενημερωθούν για την εκπαίδευση και τις αποστολές τους. Την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Space Expo της Ολλανδίας, όπου θα έχουν την εμπειρία της προσομοίωσης της απογείωσης και της προσγείωσης του διαστημικού σκάφους Soyuz, ενώ θα περιηγηθούν στο εργαστήριο του διαστημικού σταθμού Columbus. Τέλος, θα επισκεφτούν το ερευνητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), όπου ελέγχονται οι δορυφόροι πριν την εκτόξευσή τους.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Οδυσσέας το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα (άξονας 'Μελέτες και δραστηριότητες για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής πολιτικής διαστήματος'). Διοργανωτές του Διαγωνισμού είναι η εταιρεία Signosis, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών και η Space Expo (επίσημο κέντρο επισκεπτών της ESA).