Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας

27.06.2012

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) και το Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (ISTIC) υπέγραψαν Πλαίσιο Συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και την προώθηση της επιστήμης και τεχνολογίας σε κάθε χώρα. Το Πλαίσιο Συνεργασίας υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2012, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από τον Διευθυντή του ΕΚΤ, κ. Ευάγγελο Μπούμπουκα, και τον Γενικό Διευθυντή του ISTIC, Dr Defang HE.

H συνεργασία των δύο φορέων επικεντρώνεται σε θέματα ψηφιακού περιεχομένου και δεδομένων, επιστημονικών εκδόσεων, ερευνητικών ηλεκτρονικών υποδομών, βιβλιομετρικών μετρήσεων, δεικτών ερευνητικής δραστηριότητας, ανοικτής πρόσβασης στη γνώση, πρακτικών αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το Πλαίσιο Συνεργασίας προβλέπει μεταξύ άλλων την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ανταλλαγή επιστημόνων μεταξύ των δύο φορέων, την από κοινού συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, καθώς και την προώθηση συνεργασιών σε άλλα πεδία που θα συμφωνηθούν και από τα δύο μέρη. Το Πλαίσιο Συνεργασίας θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο 5 ετών και θα μπορεί να ανανεώνεται μετά από αμοιβαία συμφωνία των δύο μερών.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο Γενικός Διευθυντής του ISTIC, καθηγητής Defang HE, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια του Resource Sharing and Promotion Center του ISTIC, καθηγήτρια Peng Jie, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΕΚΤ (Υπολογιστικό Κέντρο, Πληροφοριακά Συστήματα, Βιβλιοθήκη) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Defang HE εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία των δύο φορέων θα είναι επιτυχής και καρποφόρα. Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Μπούμπουκας επισήμανε ότι το ΕΚΤ θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες, τεχνογνωσία και τεχνολογικές εφαρμογές με έναν από τους σημαντικότερους φορείς επιστημονικής πληροφόρησης διεθνώς. Όπως υπογράμμισαν και οι δύο, η συνεργασία αυτή προωθεί την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα του ΕΚΤ στο πλαίσιο των στρατηγικών συνεργασιών με αντίστοιχους φορείς σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία των δύο φορέων υπογραμμίζει τη διεθνή αναγνώριση και αποδοχή που έχουν: η επιστημονική πληροφόρηση & τεκμηρίωση στη χώρα μας, οι υποδομές και δράσεις ανοικτής πρόσβασης που αναπτύσσει το ΕΚΤ, αλλά και οι καινοτόμες υπηρεσίες για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.

Επιπρόσθετα το ΕΚΤ στο πλαίσιο των δράσεων του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και μέλος του δικτύου Enterprise Europe Network, θα ενισχύσει τις ερευνητικές συνεργασίες ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους ερευνητές, καθώς και τη σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με τη βιομηχανία.

Περισσότερες πληροφορίες, με φωτογραφίες από την εκδήλωση υπογραφής του Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΚΤ και ISTIC, διατίθενται στην ιστοσελίδα: http://www.ekt.gr/news/releases/120619.htm.

Iνστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (ΙSTIC)

Το Iνστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης της Κίνας (Ιnstitute of Scientific and Technical Information of China, ISTIC) είναι ο εθνικός οργανισμός επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης της Κίνας. Υπάγεται στο Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας και υποστηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, παρέχοντας εθνικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης σε κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Οι κύριες δραστηριότητες του ISTIC (http://www.istic.ac.cn), που απαρτίζεται από 6 επιμέρους κέντρα και 3 εταιρείες, αφορούν μεταξύ άλλων: συλλογή και διάθεση επιστημονικών εκδόσεων, βάσεων δεδομένων και ψηφιακών βιβλιοθηκών, ανάπτυξη, εφαρμογή και διάθεση τεχνολογιών γνώσης και γλωσσικών τεχνολογιών, ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, έκδοση μελετών για δείκτες επιστήμης και τεχνολογίας, προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών. Παράλληλα, υποστηρίζει την τεχνολογική καινοτομία, τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στις συλλογές του ISTIC περιλαμβάνεται πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο: περισσότερες από 1 εκατ. διδακτορικές διατριβές, 150.000 πρακτικά συνεδρίων, 300.000 βιβλία αναφοράς, πλήθος βάσεων δεδομένων. Το ISTIC συμμετέχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα συνεργασίας διεθνώς, συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς από όλο τον κόσμο και εκπροσωπεί την Κίνα σε διεθνείς οργανισμούς επιστήμης και τεχνολογίας.

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας. Εντάσσεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, το ΕΚΤ (http://www.ekt.gr) εστιάζει τις δραστηριότητές του στη συλλογή, οργάνωση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας και καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, με στόχο να εξασφαλίσει, με οργανωμένο και φιλικό τρόπο, εύκολη πρόσβαση σε ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο. Συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, αρχεία και μουσεία, με στόχο την αύξηση του ποιοτικού ελληνικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Περισσότερες από 4.500.000 ψηφιακές σελίδες ηλεκτρονικών αποθετηρίων, επιστημονικών περιοδικών και ψηφιακών βιβλιοθηκών διατίθενται ήδη από τον δικτυακό τόπο του Εθνικού Πληροφοριακού Συστήματος Έρευνας και Τεχνολογίας (www.epset.gr), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ.