Διακρατική Συνεργασία για ερευνητικά έργα, 10 εκατ. ευρώ, μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

19.01.2012

Την επίσημη προκήρυξη της Διακρατικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας υπογράφτηκε στις 19 Ιανουαρίου από την Υπουργό Παιδείας ’ννα Διαμαντόπουλου και τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Du Qiwen, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Κοκκινοπλίτη. Εγκαινιάζεται, έτσι, μια νέα περίοδος περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και προώθησης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, υψηλής προτεραιότητας.

Η σημερινή δυσχερής συγκυρία επιβάλλει τη δρομολόγηση αναπτυξιακών δράσεων και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων, όπως η Κίνα, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη δραστηριοποίηση και την προώθηση της εξωστρέφειας του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

Η προκήρυξη κοινών ερευνητικών έργων διακρατικής συνεργασίας, μεγάλης κλίμακας, θα υπηρετήσει αποτελεσματικά τον σκοπό αυτό, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των ερευνητικών φορέων των δύο χωρών και συμβάλλοντας στη μεταφορά τεχνολογίας, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Σε δήλωση της η Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ’ννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: 'Σήμερα είναι ημέρα εκκίνησης ενός σημαντικού προγράμματος συνεργασίας με την Κίνα. Η πρώτη συμφωνία είχε υπογραφεί εδώ και χρόνια. Το σημερινό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό και επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας και σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και στην ελληνική γλώσσα. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σήμερα στον κόσμο και η συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη.'

Το ενδεικτικό ύψος χρηματοδότησης του προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος χρηματοδότησης κάθε έργου δεν θα υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και η διάρκεια του τα τρία έτη.

Η προδημοσίευση της προκήρυξης θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση παρόμοιας στρατηγικής συμφωνίας κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με το Ισραήλ έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού στο Ισραήλ.