Προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΤ

15.11.2011

Οι νέες προκηρύξεις των προγραμμάτων 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες' (SSH), 'Ερευνητικό Δυναμικό' (REGPOT) και 'Περιφέρειες της Γνώσης' (REGIONS) του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (7ο ΠΠ) παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στις 7 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Περισσότερα από 100 άτομα ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης του 7ου ΠΠ, συζήτησαν για πιθανά έργα και αναζήτησαν συνεργάτες.

Στην πρωινή συνεδρία, ο Δρ Philippe Keraudren, Προιστάμενος από τη Γενική Διεύθυνση 'Έρευνα και Καινοτομία' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Τμήμα Οριζόντιων Θεμάτων και Συντονισμού) παρουσίασε τις τρεις τρέχουσες προκηρύξεις του προγράμματος 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', με συνολικό προϋπολογισμό 125,5 εκατ. ευρώ και καταληκτικές ημερομηνίες στις 2 Φεβρουαρίου (SSH-2012-1, SSH-2012-2) και στις 28 Φεβρουαρίου 2012 (ERANET-2012).

Η Δρ Ρούμπη Γρώπα (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) παρουσίασε χρήσιμες συμβουλές από την εμπειρία της ως αξιολογήτρια στο πρόγραμμα SSH και η Καθ. Ντίνα Βαϊου (Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) μίλησε για το έργο KATARSIS (Growing Inequality and Social Innovation: Alternative Knowledge and Practice in Overcoming Social Exclusion in Europe) που χρηματοδοτείται ήδη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην απογευματινή συνεδρία, ο Δρ Δ. Κορπάκης (επικεφαλής του τμήματος 'Περιφερειακή Διάσταση της Καινοτομίας', Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) παρουσίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την περιφερειακή διάσταση της καινοτομίας, καθώς και τις τρέχουσες προκηρύξεις των προγραμμάτων 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης', με συνολικό προϋπολογισμό 84,56 εκατ. ευρώ και καταληκτικές ημερομηνίες στις 3 και στις 31 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Ο Δρ Γ. Μπόνας (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) παρουσίασε την εμπειρία του στην αξιολόγηση προτάσεων στο πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό'. Οι Καθ. Ε. Γ. Παπαδάκης (Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας & Επιστημονικό Πάρκο Πατρών Α.Ε.) και Dr Barry R. Steele (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) παρουσίασαν τα έργα SWAM (REGIONS) και ΑRCADE (REGPOT).

Οι παρουσιάσεις και το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-11-07/index.html