'Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι': Επιστολή Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα

Επιστολή με τίτλο 'Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι' απευθύνει το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) προς τα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με όποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις χρειάζονται, και να μην υπονομευτεί και διακινδυνεύσει μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα λίγων εβδομάδων.

Όπως σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά: 'Υπάρχει πολύ ταλέντο, αφοσίωση και θύλακες αριστείας ως θεμέλια στην Ελληνική ερευνητική κοινότητα. Υπάρχει, παραταύτα, μεγάλος κίνδυνος αποσύνθεσης όλου του ερευνητικού συστήματος εξαιτίας των υπέρμετρων πιέσεων που ασκούνται στη Χώρα.'

Και η επιστολή καταλήγει 'Στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση, κάνουμε έκκληση σε εσάς, τους συναδέλφους μας στην διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και ζητούμε την υποστήριξή σας προς τις κυβερνήσεις σας και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να πεισθούν να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση και να υποστηρίξουν μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει ρεαλιστικά να φθάσει στους κοινούς μας στόχους. Κάθε κίνηση υποστήριξης προς αυτόν το σκοπό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.'

Ακολουθεί η επιστολή του ΕΣΕΤ, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (στα ελληνικά και αγγλικά). Την επιστολή υπογράφει ο καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του ΕΣΕΤ.

Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας,

Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

Απευθυνόμαστε σε εσάς εκ μέρους του, και ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας. Ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός ως προς την αναδιοργάνωση του Ελληνικού ερευνητικού χώρου με στόχο την μελλοντική ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Είναι βέβαια πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η Ελλάδα να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και να επιστρέψει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης.

Εργαζόμαστε με βάση οργανωμένα και συγχρόνως ρεαλιστικά σχέδια για τη μεταρρύθμιση της ερευνητικής δομής της χώρας και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της αποφασιστικότητας της ηγεσίας και των κυρίως εμπλεκομένων φορέων για στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει σε μια πορεία υγιούς ανάπτυξης. Είναι πράγματι εμφανές ένα νέο πνεύμα για ριζικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ισχυρή αποφασιστικότητα για αναδιοργάνωση που θα συμβάλλει στο να ξεπεραστεί η εξαιρετικά δύσκολη παρούσα συγκυρία. Υπάρχει πολύ ταλέντο, αφοσίωση και θύλακες αριστείας ως θεμέλια στην Ελληνική ερευνητική κοινότητα.

Υπάρχει, παραταύτα, μεγάλος κίνδυνος αποσύνθεσης όλου του ερευνητικού συστήματος εξαιτίας των υπέρμετρων πιέσεων που ασκούνται στη Χώρα. Φανταστείτε να σας ζητούσαν να αναδομήσετε ριζικά μια ερευνητική δομή μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα λίγων εβδομάδων, όπως απαιτούν σήμερα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Κάτω από αυτή την υπέρμετρη πίεση χρόνου η μόνη επιλογή είναι να προβεί κανείς σε δημοσιονομικές περικοπές, αδιακρίτως και χωρίς αξιολόγηση, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τις μελλοντικές προοπτικές ανάκαμψης. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει τις, δίχως άλλο απαραίτητες, μεταρρυθμίσεις με τρόπο ομαλό και συντεταγμένο. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κατάλληλη υποστήριξη. Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας η οποία έχει ήδη ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα (με όποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις χρειάζονται) και να μην υπονομευτεί και διακινδυνεύσει.

Στην παρούσα κρίσιμη κατάσταση, κάνουμε έκκληση σε εσάς, τους συναδέλφους μας στην διεθνή ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, και ζητούμε την υποστήριξή σας προς τις κυβερνήσεις σας και αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να πεισθούν να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση και να υποστηρίξουν μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση της κατάστασης έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει ρεαλιστικά να φθάσει στους κοινούς μας στόχους. Κάθε κίνηση υποστήριξης προς αυτόν το σκοπό είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη.

Σταμάτης Κριμιζής
Πρόεδρος ΕΣΕΤ