Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύσταση με την οποία ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να συγκεντρώσουν τους πόρους τους και να προωθήσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού. Στόχος είναι να καταστεί η ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά ευρύτερα διαθέσιμη και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του δημιουργικού κλάδου της Ευρώπης. Το ψηφιοποιημένο υλικό θα πρέπει να διατίθεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής βιβλιοθήκης Europeana (www.europeana.eu).
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εμπεριστατωμένα σχέδια και να συγκροτήσουν συμπράξεις για την ένταξη 30 εκατομμυρίων αντικειμένων στην Europeana έως το 2015, σε σύγκριση με τα 19 εκατομμύρια που είναι σήμερα προσβάσιμα. Επιπλέον κρίνεται απαραίτητο να διαθέσουν, διαδικτυακά, περισσότερο υλικό που καλύπτεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και υλικό που είναι εξαντλημένο στο εμπόριο και τέλος να προσαρμόσουν την εθνική νομοθεσία και τις στρατηγικές, ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διαφύλαξη ψηφιακού υλικού.
Η κα Neelie Kroes, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο (Digital Agenda), υπογραμμίζει 'Η Ευρώπη διαθέτει ίσως τη μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά στον κόσμο. Δεν έχει την πολυτέλεια να αδιαφορήσει για τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, αντιμετωπίζοντας κατά συνέπεια την πολιτιστική παρακμή. Η ψηφιοποίηση φέρνει τον πολιτισμό στα σπίτια, είναι πολύτιμος πόρος για την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τα παιχνίδια, την κινούμενη εικόνα και ολόκληρο τον δημιουργικό κλάδο. Η επένδυση στην ψηφιοποίηση θα δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις και θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας'.
Η νέα σύσταση της Επιτροπής επικαιροποιεί παλαιότερη σύσταση που εκδόθηκε το 2006. Λαμβάνει δε υπόψη τις εκθέσεις προόδου των κρατών μελών από το 2008 και το 2010, από τις οποίες προκύπτει ότι, μολονότι έχει σημειωθεί ορισμένη πρόοδος, χρειάζονται περισσότερες ενέργειες όσον αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους, τους ποσοτικούς στόχους για την ψηφιοποίηση και σταθερή υποστήριξη για την Europeana.
Η διαδικτυακή διάθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ σημαίνει ότι οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να έχουν πρόσβαση και να την χρησιμοποιούν για ψυχαγωγία, μελέτη ή εργασία ανά πάσα στιγμή. Αφού ψηφιοποιηθεί, το υλικό μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς, όπως η εκπόνηση μαθησιακού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, η δημιουργία ντοκιμαντέρ ή τουριστικών εφαρμογών. Δίνονται, έτσι, σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες στον δημιουργικό κλάδο της Ευρώπης, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 3,3% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 3% της απασχόλησης.
Η Europeana και οι συναφείς δραστηριότητες είναι μία από τις υποδομές ψηφιακών υπηρεσιών που προορίζονται για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης 'Συνδέοντας την Ευρώπη, 2014-2020'. Η ψηφιοποίηση των πολιτιστικών αγαθών δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με το κοινό και για εμπορική ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, ως μέρος του έργου που δρομολόγησε πρόσφατα η Europeana με τίτλο 'Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος σε καθημερινά ντοκουμέντα' (http://www.europeana1914-1918.eu), το οποίο παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην Europeana με προσωπικά αναμνηστικά τους από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν ήδη συλλεχθεί και ψηφιοποιηθεί περισσότερα από 25.000 αντικείμενα.
Επίσης, η περιοδεύουσα έκθεση Hack4Europe! προσέφερε σε 85 αναπτυξιακούς φορείς από όλη την Ευρώπη, πρόσβαση σε περιεχόμενο της Europeana, ενώ προέκυψαν 48 καινοτόμες εφαρμογές πρωτοτύπων για κινητά τηλέφωνα και παιχνιδοσυσκευές.
Σημειώνεται ότι το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη είναι μία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής 'Ευρώπη 2020', για τον καθορισμό του βασικού καταλυτικού ρόλου που πρέπει να αναλάβουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε η Ευρώπη να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της το 2020. Μεταξύ των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου είναι η θέσπιση μέτρων για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου για τη χρηματοδότηση της Europeana.